Közélet

2011.01.30. 13:55

Már az ajtón kopogtat az allergia

Ha a gyermekről már tudható, hogy allergiás, a védekezést érdemes a tünetek megjelenése előtt kezdeni. Az adható szerektől nem kell tartani, azok veszélytelenek.

Hargitai Éva

Aaz allergia a szervezet kóros reakciója valamely olyan idegen anyaggal szemben, amely egy egészséges ember esetében semmilyen problémát nem okozna – mondta dr. Barna Györgyi tolnai gyermekorvos. Így lehet a kiváltó ok többek között élelmiszer, növényi pollen, penészgomba, vagy éppen poratka is.

A betegség kialakulását befolyásoló tényezők köre meglehetősen széles. Befolyásoló tényező lehet valamely étel túl korán való adása, később pedig a fogyasztott élelmiszerek tartósítószer, színezék tartalma. Éppen ezért kerülendőek az ilyen élelmiszerek, a gyorséttermi ételek, csipszek egyebek. Az étkezési szokások tekintetében a ma már népbetegségnek számító elhízás pedig szintén rontja a helyzetet. Az allergia kialakulásában is szerepet játszanak a genetikai adottságok.

A "túlérzékenység" nagyobb arányban fordul elő azoknál a gyermekeknél, akiknek a családjában már előfordult a betegség. Nem elhanyagolhatóak a környezeti ártalmak, mint a lakáskörülmények, vagy éppen a légszennyezettség. Szintén említést érdemelnek az antibiotikumok, amelyeknek túl korai, illetve gyakori használata a szervezett védekezési mechanizmusát felboríthatja.

A megelőzés már a születéssel kezdődik, éppen ezért a szakemberek elsősorban az anyatejes táplálást, ha pedig arra nincsen mód, hipoallergén tápszerek adását javasolják. Allergiás tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, emésztőrendszeri-, valamint bőr panaszok, többek között atópiás ekcéma formájában. A kezdeti tünetek idővel elmúlhatnak, de előfordulhat, hogy légúti allergia formájában jelentkezik újra a túlérzékenység.

A szénanátha tünetei jellegzetesek, a gyakori orrtörlő kézmozdulat miatt azt szokták mondani, hogy a gyermek szalutál: jellemző a vízszerű orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, valamint a szemek viszketése, könnyezése.

Az allergia a gyermek bizonyos életszakaszaiban – a hatodik életév, illetve a kamaszkor körül enyhülhet –, de rosszabb esetben akár asztma kialakulásához is vezethet. Dr. Barna Györgyi kiemelte, a két betegséget nehéz elválasztani egymástól, hiszen a tünetek és a kórállapotok összefonódhatnak egymással. Egy asztmás gyerek is produkálhat allergiás tüneteket, ugyanakkor az allergiás ifjaknál is jelentkezhetnek az asztmára utaló jelek.


A szakemberek mindig azt javasolják, hogy amennyiben valaki tisztában van gyermeke betegségével, az ne csak a tünetek jelentkezésekor, hanem már a szezon beköszönte előtt hetekkel kezdje el a felkészülést. A szülők sokszor tartanak az allergia elleni szerek használatától, pedig a gyerekeknél leggyakrabban alkalmazott inhalálók teljesen veszélytelenek, csupán helyi hatással bírnak. Kiegészítésként, a tünetek enyhítése érdekében pedig nagyon jól használhatóak a különféle homeopátiás készítmények, amelyek iránt a gyermekorvosnál és a gyógyszertárakban is érdeklődhetnek.

Hargitai Éva -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!