Közélet

2011.01.21. 07:21

Már az ajtón kopogtat, de most még nem késő

Tolna megyében ez idáig két esetben mutatták ki az influenzavírust. A megelőzésben fontos az időben beadott védőoltás.

Vizin Balázs

– Az elmúlt heteket alapul véve inkább a fiatalabb korosztálynál tapasztaltam influenzaszerű megbetegedéseket. Igaz, ez sem volt számottevő – mondta dr. Kárpáti Eszter.

A szekszárdi háziorvos kiemelte, nagyjából ugyanannyian kérték a védőoltást a mostani szezonban máig, mint a korábbi években, de még mindig nem késő beadatni, hiszen a járvány már az ajtón kopogtat.

Emellett továbbra is azt tanácsolja a pácienseinek a vírus kivédésére, hogy kerüljék a tömeget, mozogjanak sokat a szabad levegőn, és gyakrabban szellőztessenek. Arra is emlékeztetett, hogy az influenzavírus leggyakoribb tünetei a magas láz, elesettség-érzés, végtag- és fejfájás.

– Akárcsak az eddigiekben, úgy most is a járvány felbukkanása előtt, még decemberben beadattam a háziorvosommal a védőoltást – mesélte Katz Józsefné, az egyik szekszárdi rendelő folyosóján. Miközben a lányát várta, azt is megosztotta velünk, hogy igyekszik kellő mértékben felkészülni a téli betegségek kivédésére: sok gyümölcsöt eszik, csipkebogyó teát kortyol, és rétegesen öltözködik.

– Ez a recept eddig édesanyámnál és nálam is bevált – mondta a beszélgetésbe bekapcsolódó lánya, Kisné Katz Csilla. Aki hozzátette, hogy ő is még tavaly év végén gondoskodott a vakcina beadásáról.

Az ötven esztendős hölgy arra is kitért, hogy szerinte a szemléleten nagyon sok múlik: a védőoltás mellett az egészséges életmódra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!