Közélet

2011.01.22. 18:09

Mivel jár, ha kölcsön szeretnék adni az unokámnak?

Rovatunkban szakértőink segítségével olyan kérdésekre keressük a választ, amelyeket személyesen nem tettek volna fel.

TEOL/M.Á.

Bármire kíváncsiak, forduljanak bizalommal Molnár Ágneshez, aki továbbítja azt a megfelelő szakembernek. Elérhetőségeink: e-mail: [email protected], telefon: 0630/650-3013, levél: 7100 Szekszárd, Liszt Ferenc tér 3. Jelige: Az olvasó kérdez.

– Nyugdíjas hölgy vagyok. Az unokámnak szeretnék kölcsön adni egy nagyobb összeget, melyről papírt is írnánk. Kérdésem, hogy van-e kötelezettségünk az adóhivatal?

Barlai Krisztina, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának vezető sajtómunkatársa válaszol: – A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított törvény szerint a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a kapott vagyoni értéket, amelyet az adóalany köteles visszaszolgáltatni.

Így különösen a kapott kölcsönt, továbbá a magánszemély által korábban átadott vagyoni értéket a magánszemély részére nem ellenértékként (ellenszolgáltatásként) történő visszaszolgáltatásakor (ideértve különösen a nyújtott kölcsön, visszafizetett összegét, de ide nem értve a nyújtott kölcsönre, hitelre kapott kamatot).

Az illetékekről szóló törvény tárgyi hatálya a kölcsön ügyletekre nem terjed ki, ezért ezek után ajándékozási illetéket, illetve visszterhes vagyonszerzési illetéket nem kell fizetni. Összefoglalva tehát Önnek és unokájának a kamatmentes kölcsön tekintetében nem keletkezik sem bevallási, sem bejelentési, sem adófizetési kötelezettsége a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!