Közélet

2011.01.23. 13:13

Nagyon nagy tétje van ennek a választásnak

Az év első hónapjában még távolinak tűnik a következő, 2011/2012-es tanév, ám a továbbtanulással kapcsolatos teendők máris aktuálissá váltak.

TEOL/V.M.

A hat és nyolcosztályos gimnáziumi- és a kilencedik évfolyamos általános tantervű képzésre, a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába, valamint a kilencedik és hetedik évfolyamos tehetséggondozó képzésre jelentkezők már az elmúlt héten megírták az egységes központi felvételit. Pótló írásbeli vizsganap január 27-én és február 3-án lesz azok számára, akik alapos ok miatt nem tudtak részt venni a január 21-i és 22-i vizsganapon. Az általános iskoláknak február 18-ig kell továbbítani a tanulói jelentkezési lapokat, a tanulóknak pedig április 27-ig küldi meg a felvételről, vagy elutasításról szóló értesítést a középfokú iskola. Az elutasított tanulók az iskola fenntartójához fellebbezhetnek, a fenntartónak május 27-ig kell döntést hoznia az ügyben.

A gimnáziumot azoknak ajánlják, akik biztosak benne, hogy tovább akarnak tanulni a érettségit követően, és az általános iskolai eredményeik is összhangban vannak ezzel a szándékkal. A bizonytalanok számára jó választás lehet egy szakmát is adó szakközépiskola, akik pedig egy jó szakmát akarnak kitanulni, azok számára is széles a választék. Tolna megyében jelenleg 11 iskolában folyik szakképzés, ami közel 3 ezer tanulót érint. Akik nem találnak kedvükre valót ebben a kínálatban, azok választhatnak többek között a tavaly megújított Országos Képzési Jegyzékből, amely 400 szakképesítést és 440 rész-szakképesítést tartalmaz, amelyek közül nem csak az általános-, vagy középiskolát frissen elvégzettek, hanem azok is választhatnak, akik nem tudnak elhelyezkedni a tanult szakmájukban, vagy eddig még nem tudtak döntést hozni, milyen pályát válasszanak maguknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!