Közélet

2011.01.20. 07:12

PB-gáz: elszivárgott a vásárlók tábora

Címkék#pénzügyek

Kilenc éve folyamatosan csökken a hazai pb-gázforgalom. Ennek oka, hogy egyre több lakást kötöttek rá a vezetések gázra, illetve az elmúlt két évben vidéken a sparheltek is előkerültek.

Mauthner Ilona

A gázipari egyesület adatai szerint a 1996-os 245 ezer tonnás forgalom 2009-re 100 ezer tonnára esett vissza. Mennyiségi szempontból ma a teljes magyar piacon 70-75 ezer tonnát tesz ki a palackos és tartályos, valamint 25-30 ezer tonnát az autógáz volumene.

A megye egyik legnagyobb gázforgalmazója, a Nagydorogi PB Gáz Kft. ügyvezetője, K. Kishonti Betti elmondta, összesen nyolcszáz dunántúli és alföldi településen vannak jelen, így van tapasztalatuk arról, hogy az elmúlt évben hogyan változott a fogyasztók igénye. Egy PB gázpalackot jelenleg 4800 forintért lehet telire cserélni.

A magas ár miatt visszaesett a fogyasztók száma. K. Kishonti Betti elmondta, vidéken előkerültek a spalhertek, aki nem tudná, ezek a lábon álló, fa vagy széntüzelésű tűzhelyek, amelyek télen nem csak főzésre, de fűtésre is alkalmasak.

A városokban pedig klasszikusan a főzés jelenti a palackos alkalmazás legnagyobb, a vízmelegítés és fűtés pedig a kisebb szeletét. A Shell tapasztalatai alapján az elmúlt években erősödött a szabadidős célú lakossági felhasználás, egyre többen keresik az ilyen üzemű kerti grilleket, egyéb berendezéseket.

A nyár elején és végén jelentős a vendéglátó-ipari használat, hiszen úgynevezett teraszfűtő készülékekkel meghosszabbítható az étterem nyitva tartása is.

A fogyasztók megtapasztalhatták, hogy az elmúlt két évben jelentősen megdrágult egy csere-palack ára. A szakember szerint ennek az az oka, hogy a pb-gáz ára a nyersolaj árát követi néhány hónap eltolódással.

A termék jelentős részben importból származik, így a forint-dollár keresztárfolyam is befolyásolja a fizetendő összeget. Leszorító hatást az egyre élesebb piaci verseny jelenthet csupán. Ezt a nagydorogi cég ügyvezetője is megerősítette, illetve hozzátette, a piaci versenyben annak jut nagyobb szelet, aki pontos, megbízható és korrekt tud maradni.

Egy-egy településre - gázpalackokkal megrakott teherautóval - csak úgy lehet bemenni, ha az önkormányzattól erre engedélyt kap a vállalkozó, amiért természetesen fizetni is kell. A nagydorogi kft. palackjait az induláskor, nyolc éve egy teherautó vitte, ma 22 szállítja.

Komoly problémát jelent az ágazatban az úgynevezett feketetöltés és a Szlovákiából érkező, bizonytalan eredetű palackok, nyilatkozta a Napi Gazdaságnak a Prímagáz Zrt. vezérigazgatója.

A feketepiac a becslések szerint a legális szektor 28-30 milliárdos forgalmának egytizedét is kiteheti. A legális kereskedelemben egy palack átlagára 4600-4900 forint, az illegális források ennél 15-20 százalékkal adják olcsóbban a biztonsági szempontból egyáltalán nem ellenőrzött termékeiket.

Az illegális értékesítés határozottan növekedett az utóbbi időszakban, ezért a szakma a hatóságok hatékonyabb fellépését tartja szükségesnek. Az idei kilátásokról szólva a vezérigazgató elmondta: várhatóan a tavalyihoz hasonló, 4-5 százalékos visszaesés várható.



Ipari 68

Mezőgazdasági 53

Járműipari 7

Összesen 328

Forrás: Magyar PB Gázipari Egyesület -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!