Közélet

2011.01.18. 07:21

Polgármesterek a bíróság előtt: mi lesz, ha elítélik őket?

Két Tolna megyei polgármester, a mőcsényi és a dombóvári is bíróság előtt áll.

TEOL/I.I.

Utóbbi ügyében újra kellett kezdeni az eljárást, mert két tárgyalás között egy irat beszerzése miatt több mint hat hónap telt el. A megismételt eljárásban pénteken hangzottak el a perbeszédek.  
Mindkét településvezetőt az előző polgármesteri tisztségével kapcsolatos ügyek miatt vádolta meg az ügyészség. Sőt, a dombóvári polgármester ellen szóló egyik vádpont még korábbra datálódik.

Az előző önkormányzati ciklusban tisztségükről lemondtak. A tavalyi választáson azonban ismét indultak, hiszen polgármesternek választható minden magyar állampolgár, akinek választójoga van, és nincs olyan tisztsége, amely a polgármesteri megbízatással összeférhetetlen lenne. Mindkettejüket megint megválasztották.

Maradhat-e polgármester, akit a bíróság elítélt? – kérdeztük dr. Bartos Georgina megyei főjegyzőt, aki hivatalból a területi választási iroda vezetője. Jogi véleménye szerint a bírósági ítélet mostani polgármesteri jogviszonyukra nincs hatással, akkor sem, ha bűnösségüget polgármesteri tisztségükkel kapcsolatos ügyben mondják ki. Ugyanis korábbi jogviszonyuk már megszűnt. Jelenlegi jogviszonyuk az új választással keletkezett. 

Más kérdés, ha hivatalban lévő polgármestert végrehajtható szabadságvesztésre ítélnek. Az Alkotmány idevonatkozó szövege szerint ugyanis nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll, illetve szabadságvesztés büntetését tölti. Ha tehát pénzbüntetést, vagy felfüggesztett szabadságvesztést szab ki a bíróság, akkor a polgármester polgármester maradhat, hacsak ítéletében kifejezetten el nem tiltják a közügyek gyakolásától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!