Közélet

2011.02.15. 09:58

A tettesek felét elkapják a szekszárdi rendőrök

Közel 35 százalékkal nőtt tavaly az előző évihez képest a bűncselekmények száma a Szekszárdi Rendőrkapitányság működési területén. Ez mégsem jelenti azt, hogy romlott a közbiztonság, derült ki dr. Varga Péter városi rendőrkapitány beszámolójából a hétfői évértékelő állománygyűlésen.

TEOL/Ihárosi Ibolya

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Soczó László, megyei főkapitány, Pásztoriné dr. Simon Éva, városi vezető ügyész, és Ács Rezső alpolgármester (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Megdöbbentő lenne, ha valóban közel nyolcvankét százalékkal több, szám szerint 1337 közrend elleni bűncselekmény követtek volna el a kapitánysághoz tartozó településeken, de csak a statisztika változott meg. Ha egy ellopott táskában volt például 9 közokirat, akkor ezt 10 bűncselekményként tartják nyilván, mondta el példaként dr. Varga Péter.

Hasonlóan meghökkentő adatnak látszik a személy elleni bűncselekmények számának a kiugrása, de kiderült hogy a Szekszárdi Nyomozó Ügyészség egy közel négyszáz rendbeli személyes adattal visszaélés sorozatot göngyölített fel. Ugyanakkor 20 százalékkal több nyomozást fejeztek be, és az eredményes nyomozások száma  mintegy hatszázzal nőtt. A vádemelések száma pedig 1150-ről 1752-re közel 50 százalékkal volt több tavaly. Javult a nyomozás eredményességének a mutatója is, 4,3 százalékkal.

A bűncselekmények összetételében nem történt számottevő változás. A napvilágra került esetek majdnem kétharmada vagyon elleni. Tanyabetörés valóban több volt. Ugyanakkor sikerült felderíteni egy, az egész Dunántúlt behálózó transzformátor lopás és rongálás sorozat tetteseit.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Varga Péter szekszárdi rendőrkapitány (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

A sikertörténetek közé tartozik a közlekedési balestek csökkenése és nagy figyelmet fordítanak az ittas vezetők kiszűrésére. Ugyancsak sikeres volt a szekszárdi rendőrök közreműködése a borsodi árvíznél és gyerekek, tanárok kimenekítése a sötétvölgyi táborból. 
Sok éve nem fordult elő, hogy 15, szakközépiskolát végzett fiatal állt munkába. A rendőrök alacsony átlagéletkora viszont több és alaposabb parancsnoki munkát feltételez.

A társszervekkel, ügyészséggel, önkormányzatokkal eredményesnek mondta az együttműködést dr. Varga Péter, s megköszönte segítségüket. Mint ismeretes a szekszárdi közgyűlés 1,5 millió forinttal járult hozzá, hogy a túlórákat ki tudják fizetni. 

Elismeréssel szólt a szekszárdi rendőrök munkájáról Ács Rezső, a megyeszékhely közgyűlésének alpolgármestere. Kiemelte a közös területek közül a SzőlőSzem mozgalom jelentőségét a bűnmegelőzésben s a tavaly meghirdetett Biztonságos Szekszárdért programot, amelynek az egyik legfőbb célja a bűnmegelőzés, ezen belül is a térfigyelő kamerarendszer kiépítése. Megköszönte a rendőrök munkáját, beleértve a nagyrendezvények biztosításában játszott szerepüket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Infografika: Tolnai Népújság
[/caption]

Fegyelmezetten, szakszerűen és törvényesen végezték a munkájukat a megye rendőrei, mondta dr. Soczó László dandártábornok, megyei főkapitány. Kiemelte hogy a lakosság részéről a bizalom adott. A szekszárdi rendőkapitányság munkájáról szólva úgy fogalmazott, hogy az hosszú évek óta igen jól szervezett, szilárdan vezetett és szakmailag elkötelezett személyi állománya van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!