Közélet

2011.02.28. 19:42

Az orvos háza előtt halt meg a 46 éves férfi

Egy 46 éves férfi meghalt pénteken reggel Pálfán, a halálát feltehetően szívinfarktus okozta. Czári Istvánt az orvosi rendelő előtt érte a halál.

TEOL/V.T.

Az elmúlt pénteken reggel disznóvágáshoz készülődött a Czári család, ám a családfő rosszul lett. Előbb a háziorvost hívták egymás után kétszer is, majd a paksi ügyeletet, ahonnan azt a választ kapták, hogy már küldik is a mentőt. Ifj. Czári István azt mondta, tudván, hogy sok idő kell, amíg Paksról kiér a mentő, kocsiba tették az édesapját, és a háziorvosi rendelőhöz vitték, hogy segítséget kérjenek az orvostól, aki ugyanabban a házban lakik. 7 óra előtt pár perccel érkeztek, csengő nem lévén dörömbölt, dobálta az ablakot.

– Úgy ordítottam, hogy a környékből mindenki összeszaladt – mesélte. Azt sem titkolta, hogy a végén már mindent kiabált, ami csak a torkán kifért. Elmondása szerint 15-20 percen keresztül még élt az édesapja, de a mentők kiérkezésekor már nem. Ők hosszú ideig próbálták visszahozni az életbe, de nem sikerült. Az orvos csak a mentők hívására ment oda a holttá nyilvánításról szóló jegyzőkönyvet aláírni. – Lehet, hogy már nem lehetett volna, de meg sem próbált segíteni – összegezte keserűen a férfi.  

A háziorvos az ordításra ébredt. – „Rohadt k...va, büdös k...va” - ezeket lehetett hallani, mondtam is a férjemnek, hogy a cigányok megint veszekszenek, s mire megfürödtem, itt állt egy mentő – nyilatkozta lapunknak dr. Sári Anikó. – Egyébként sem lett volna hozzá közöm, mert ügyeleti idő volt – tette hozzá. Majd azt mondta, meg sem fordult a fejében, hogy mínusz tíz fokban, hálóingben kiálljon megnézni, mi ez a hangoskodás.

Sürgős szükség esetén minden orvosnak elsősegélyt kell nyújtani, de az ügy ismerete nélkül nem lehet állást foglalni. Kulcskérdés, hogy az orvos észlelte-e, hogy keresik – reagált megkeresésünkre dr. Schrancz Róbert, a Tolna Megyei Orvosi Kamara titkára. Hozzátette, hozzájuk még nem érkezett bejelentés. Az elhunyt fiától megtudtuk, hogy ma készülnek ezt megtenni. A Paksi Rendőrkapitányság sajtóreferense úgy tájékoztatott, hogy közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a haláleset körülményeit.

Az ügy felborzolta helyben a kedélyeket

A lapunk által megkérdezett helybeliek, mondván, hogy bármikor „rászorulhatnak” a doktornőre, nem akartak nevüket vállalva véleményt mondani, de abban egyetértettek, hogy egy orvost az emberi mivolta mellett az esküje is kötelezi arra, hogy segítsen. Azt is hozzátették, hogy már történt hasonló eset, amikor hiába hívták haldoklóhoz a doktornőt. Horváth Imre polgármester szerint nem az ő feladata szakmailag megítélni az orvost. Hozzátette, lehet hogy nem változtatott volna a helyzeten, de nem lett volna felháborodás, ha megnézi a beteget. – Én kimentem volna biztos – mondta kérdésünkre a faluvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!