Közélet

2011.02.12. 05:28

Világraszóló filmet készített a Travel csatorna Sióagárdon

Ki gondolná, hogy egzotikum lehet egy magyar, konkrétan egy Tolna megyei házi disznóvágás? Pedig ami nekünk megszokott, természetes, az éppenséggel különleges lehet másoknak. Sióagárdi disznóvágást mutatott be a Travel csatorna, a Globe Trekker sorozatban Mike Smith, a kanadai „óriás szakács” által forgatott filmet vetítették le a világ számos országában.

TEOL/F.K.É.

A kanadai forgatócsoport Tolna megyébe egy magyar asszony ajánlására érkezett.
- A húgom Nusi, 1978. óta él kinn a családjával Torontó mellett, mondta a szekszárdi Vesztergombi Jánosné, Gabi. Nagyon szeret főzni, egy tanfolyamon találkozott a kanadai tévé népszerű mesterszakácsával, a 202 centiméter magas Mike Smith-szel. A szakács elmondta neki, hogy Magyarországra, Debrecenbe jött volna disznóölést filmezni, de nem jött össze a dolog. Kérdezte a húgomat, ő meg tudná-e szervezni neki és a stábjának az utat. A húgom felhívott engem ezzel a kéréssel, én pedig eleget tettem a kívánságnak, beszéltem Sióagárdon Apariné Pannikával és máris jöhetett a forgatócsoport, sorolta az előzményeket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hízlalja az újabb disznóvágásra a malacokat az Apari házaspár Sióagárdon. Ország-világ láthatta a náluk készült kanadai filmet (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

- Nagyszerű emberek voltak a kanadai filmesek, ilyenekkel mi még nem találkoztunk. Nagyon tetszett nekik minden, jól érezték magukat, megszerettek bennünket. Világraszóló filmet készítettek a disznóvágásunkról, küldtek belőle légipostával, köszönőlevéllel, mondta Apari Györgyné, akit a szekszárdi piaclátogatók csak Pannika néniként ismernek. A 74 éves mosolygós asszony saját portékáit kínálja a megyeszékhelyen piacnapokon.
Mint mondta, két napig forgattak náluk Sióagárdon 2009. telén a kanadaiak.

Filmre vettek mindent, a házat, a hátsóudvart, a füstölőt, a disznóólat, megnézték ahogy kukoricával etetik a kocákat, és ahogyan őrlik a pirospaprikát. Szép, 156 kilós disznót vágtak le, dolgoztak fel Apariék a rokonok és a Vesztergombi család apraja-nagyja segítségével a kamerák kereszttüzében. Természetesen ez alkalomra Nusika is hazalátogatott a férjével, elkísérték a világ legmagasabb szakácsát Tolnába.

A disznóölés hagyományos módon zajlott, mindent úgy csináltak, ahogy egyébként szoktak. Hajnalban pálinkával kezdtek, majd leszúrták, pörzsölték, pucolták, kettéhasították az állatot. Reggelire tárcsán sült pecsenyét, pirított májat ettek, hozzá forralt bort ittak.

- Nagy élmény volt ez a Mike-nak, aki még sosem látott házi disznóvágást, feldolgozást. Dicsért mindent, mondta milyen gyönyörű a hús, de a zsírsütésre is rácsodálkozott, kóstolta a töpörtyűt, ízlett neki nagyon. Nem hiába séf, kipróbált mindent, segített kolbászhúst dagasztani, szalámit, hurkát tölteni, halljuk.

Tetszett a kanadai filmeseknek a magyar disznótoros, az orjaleves, a töltött káposzta, a sülthús, hurka, kolbász, hozzá a harmonikaszó, amit Gyurka, Pannika férje húzott. Még a véreshurkától sem idegenkedtek az óceán túlsó partjáról érkezett vendégek, pedig olyat még sosem ettek, mondták. Mindez természetesen filmre került, amit a népszerű utazási csatorna - magyar nyelven is -, sugárzott nemrég. Egy dolgot hiányolt mindössze Pannika, hogy a filmből kimaradt a harmonikán játszott magyar himnusz.

A szekszárdi szőlőhegyet is filmre vették

A kanadai forgatócsoport a szekszárdi szőlőhegyet sem hagyta ki, a disznóvágás után felkeresték Vesztergombi Jánosék Hosszú-völgyben, a Remete kápolnával szemben lévő tanyáját. Filmre vették a pincét, a borkóstolót, a bográcsban rotyogó marhagulyást, a behavazott csodaszép tájat. Remélhetően ez utóbbi élmény, a tolnai borvidék szépsége, a hegyoldalba simuló csendes tanyák, a poharakban csillogó mélytüzű vörösborok is előbb-utóbb láthatóak lesznek a Travel Channelen, jó hírét keltve szűkebb pátriánknak a világban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!