Közélet

2011.03.04. 13:20

Egy évig csapolták a Balatont, most bezárják a zsilipet

A Balaton egy évnyi csapolása után csütörtökön elkezdték lezárni a siófoki zsilipet – tájékoztatott a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

S. K.

A zsilipet tavaly március 4-én nyitották meg, a Balaton 112 centiméteres vízállásánál, ami akkor 2 centivel haladta meg a maximális értéket. A vízeresztés azóta szinte folyamatos volt, az üdülési szezonban csak rövid időszakokra szakították meg.

A közel egy évnyi csapolás során 705 millió köbméter vizet engedtek le a Balatonból a Sión keresztül a Dunába. Ez a mennyiség nagyjából a tó vízmennyiségének egyharmadát jelenti. Az intenzív eresztés ellenére a tó vízállása nem egyszer kritikus magasságú volt, tavaly december 21-én érte el a maximumot, 129 centimétert.

Szerdán a Balaton átlag vízállása 109 centi volt, egy centivel a maximális szint alatt. A meteorológiai előrejelzések szerint az idei tavasz a csapadék szempontjából átlagosnak, a nyár az átlagosnál szárazabbnak ígérkezik, ezért az igazgatóság a zsilip lassított ütemű zárása mellett döntött.

A balatoni vízeresztés leállítása nyomán csökken a Sió vízszintje, amelynek révén javulhat a belvízhelyzet a Sió menti területeken.
<extray

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!