Közélet

2011.03.08. 17:00

Lehet, hogy idén ajándékok nélkül jön el a karácsony

Közel húszmillió forinttal kisebb hiánnyal fogadta el költségvetését a sióagárdi képviselő-testület, az eredeti előterjesztéshez képest.

TEOL/S.K.

Háry János polgármestertől megtudtuk, hogy a 161,7 millió forintos kiadással számoló büdzsében így 13,4 millió forint a hiány, a költségvetésben pedig tartalékként szerepel egy 9 milliós és egy 1,5 milliós pályázati önerő-tétel, illetve 200 ezer forint általános tartalék is.

Érdekesség, hogy a költségvetés elfogadása előtt kérdőíveken a lakosság véleményét is kikérték egyes nem kötelező önkormányzati feladatok fontosságáról. A döntés során volt olyan kiadási tétel, amelynél a polgárok véleményét is figyelembe vették, és volt olyan, amelynél nem.

A hiány lefaragása érdekében elsősorban kiadáscsökkentő lépésekről határoztak. Ezek között van milliós, de tízezer forintos tétel is. A tervezett felújítások közül jóval kisebb összeg jut a konyha tetőzetének felújítására, az iskolai tornaszoba és az óvoda felújítására. Elmarad a községháza tatarozásának folytatása, lemondanak a Jókai utcai épület megvásárlásáról és nem támogatják a védett épületek helyreállítását.

Eltörlik a közalkalmazottak cafetéria juttatását, az ingyenes óvodai tízórait, a méltányossági ápolási díjat, a mozgókönyvtár működtetéséhez történő önkormányzati hozzájárulást és – jelen állás szerint – az idősek karácsonyi ajándékát.

Kevesebb pénz jut többek között a helyi tévé működtetésére, zöldterületek virágosítására, a civil szervezetek támogatására, a polgármesteri hivatal irodaköltségeire. A védőnői eszközfejlesztésre, illetve egészségügyi szűrésekre sem szánt pénzt a testület, mégis lesz rá forrás, a helyi házorvos-képviselő felajánlása révén.

A második félévben tárgyalna a testület létszám-leépítésekről, bár ez a polgármester szerint azzal járna, hogy számos feladatot nem lenne képes ellátni a mostani szinten a község. A pályázatíró viszont július elsejétől heti két nap helyett csak egy napig dolgozik Sióagárdnak, ami várhatóan szűkíti a község pályázati lehetőségeit.

Vannak viszont feladatok, amelyeket nem érintenek a szigorítások. Befejezik például a ravatalozó tetőzetének felújítását, illetve egy előtetőt építenek, 4,5 millióért. Megmarad a méhnyakrák elleni védőoltás önkormányzati támogatása, illetve továbbra is ingyenes marad a vérvétel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!