Közélet

2011.03.25. 19:03

Meglepődtek a fekete színű menyasszonyi ruhán

A honismeret jegyében zajlott a csütörtök több megyei középiskolában. Az egészségügyisek az Apponyi kastélynál is jártak.

Molnár Ágnes

- Nagyon tetszett az Óvodamúzeum, jó, hogy a múlt értékeit ma is láthatjuk. Rendkívül értékes dolgokat ismerhetünk meg ott, nekem legjobban a kézimunkával készült ruhák, és hímzések tetszettek. Az viszont meglepett, hogy a régi menyasszonyi ruhák fekete színben pompáztak. Külön élmény volt, hogy megnézhettük Bezerédj Amália Flóri című könyvét is.

Mindezt a 18 éves Lehr Barbara mesélte hírportálunknak csütörtökön Lengyelen, miközben a szóban forgó múzeumtól az Apponyi kastélyig sétáltunk a népes csoporttal.

A Honismeret napja alkalmából ugyanis több középiskola is szervezett programokat. Az Egészségügyi Szakközépiskola például kirándulást.

Az intézmény minden évben megemlékezik erről a jeles napról, a mostani alkalomnak a Reformkorunk nagyjai Tolna megyében címet adták. Ennek megfelelően a 6 kísérőből, és 36 diákból álló csapat első állomásként Hídjára látogatott, ahol a Bezerédj kúriát járták körbe.

A lengyeli Apponyi kastélyhoz már a TEOL.hu is elkísérte az iskolásokat. A parkba belépve lélegzetelállító látvány tárult a szemünk elé. A kastély körül égig értek a mamutfenyők, rügyeztek a tulipánfák, és a szikrázó napsütésben vidáman csiripeltek a madarak.

Miután a diáksereg helyet foglalt a padokon illetve a pázsiton, az iskola rendszergazdája, Adorján Viktor mesélt a kastély, és a hajdani grófi család történetéről. A csoportvezetőt egyébként személyes emlék is fűzi a kastélyhoz, kollégista korában maga is ott lakott.

A nebulók érdeklődve figyelték az előadást, melyet néha egy-egy hangosabb madárfütty szakított félbe. A társaság később nehéz szívvel szedelődzködött össze, nem volt könnyű otthagyni a festői környezetet.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az Óvodamúzeumról ódákat zengtek a diákok, lenyűgözték őket a régi korok ruhái, emléktárgyai Fotó: L. P.
[/caption]
A kirándulás ugyanis, mely Vida Lajos, a tagintézmények főigazgatója támogatásával valósult meg, itt még korántsem ért véget. Útjuk ezután Annafürdőre, végül Bonyhádra vezetett, amelyről köztudomású, hogy a Perczelek városa volt.

A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium ekőadássorozattal adózott a csütörtöki napnak, mely a Bél Mátyás és a Honismeret címet viselte. A tudós-tanár-lelkész ugyanis március 24-én született, így lett ez a nap a honismereté.

A gimnázium dísztermében elsőként Zentai András, a Garay Gimnázium címzetes igazgatója emlékezett meg a polihisztor Bél Mátyásról, őt követte dr. Gesztesi Enikő előadása.

A Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület tagja arról beszélt, hogyan kell fenntartani a honismeret iráni érdeklődést az iskolákban. Szerinte erre a célra kiválóan alkalmasak az ilyen jellegű programok, előadások és kiállítások.

Továbbá rendkívül hasznosnak tartja a múzeumok diákközpontú programjait, az ifjakhoz közelebb álló kiállításokat. Végezetül Zámbó Barbara, az evangélikus gimnázium tanulója beszélt szülőfalujáról, Sárszentlőrincről, és bemutatta a családfáját is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!