Közélet

2011.05.27. 18:48

Bepillanthattak a mélység rejtelmeibe

Gyermekeknek vetélkedő, felnőtteknek szakmai fórum, mindegyik azzal a céllal, hogy minél többet megtudjanak a térségben élők a radioaktív hulladéktárolóról.

TEOL/V.T.

Ez a TETT-re Kész Nap receptje, amelyet 11. alkalommal rendezett meg a hét társult település. Dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a 2,5 éve működő tároló semmilyen többletterhet nem rótt a környezetére, biztonságosan üzemel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fúrják a gránitot a kettes kamrában, ha elkészül 103 méter hosszú lesz (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A felszín alatti munkák ütemezetten haladnak, 250 méterrel a felszín alatt nagyjából 50 százalékos készültségi szinten áll két kamra. A beruházás eddig 80 milliárd forintba került, a további munkálatok költsége nagyjából még 39 milliárd.

Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, a TETT elnöke azt hangsúlyozta, hogy a környéken élőknek semmilyen fenntartása nincs a létesítménnyel szemben, amely nyitott, ellenőrizhető.

Gránit-díjjal jutalmazták Krachun Szilárdot, a TETT volt elnökét, Garay János volt alelnököt, illetve Kováts Balázst, az atomerőmű főmérnökét. A gyermekeknek rendezett vetélkedőt a házigazda, Mórágy csapata nyerte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!