Közélet

2011.05.17. 12:01

Csak úgy, az utcáról, hiába is várnák a látogatókat

A Tolna megyei múzeumokban dolgozó múzeumpedagógusok, közművelődéssel is foglalkozó múzeumi szakemberek adtak tegnap randevút egymásnak.

V. T.

Összejövetelüknek ezúttal a dunaföldvári vár adott otthont, s a hely egyben a tematikát is meghatározta, a vendéglátók beszéltek tapasztalataikról.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fotó: G. K.
[/caption]
Előbb Pataki Dezső művelődési központ igazgató ismertette azt a sajátos helyzetet, ami művelődési központ illetve a vár, és vele együtt a múzeum szimbiózisából adódik. Ezt követően Fakfáné Simon Ildikó művelődésszervező tartott tájékoztatót kollégáiknak a vármúzeum tevékenységéről.

Négy évvel ezelőtt az akkori oktatási tárca kezdeményezésére jött létre Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, a MOKK Szentendrén, a Skanzenben, ezzel indult el egy több éves program is, amely keretet ad a múzeumi szakemberek tapasztalatcseréinek, találkozásainak, mondta el Andrásné Marton Zsuzsa, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum múzeumpedagógusa, a MOKK megyei koordinátora.

Mint hozzátette, céljuk, hogy a kis múzeumok, tájházak munkatársai minél szélesebb körben tájékozódhassanak, megismerjék egymás munkáját, helyi sajátosságokat illetve a bevált, jó gyakorlatokat, amelyeket adoptálhatnak saját intézményükben.

Andrásné Marton Zsuzsa szerint a Tolna megyei múzeumok nem tudnak, de nem is kell versenyezniük azokkal a múzeumokkal, amelyek kiemelt idegenforgalmi célpontok. Ez a tény meghatározza a feladatukat is, hiszen „csak úgy az utcáról” hiába is várnak látogatókat. Ahhoz, hogy becsábítsák őket közönségcsalogató, látogatóbarát programokat kell szervezniük.

– A múzeumok elsődleges szerepe a műtárgyak gyűjtése, állagmegóvása, de az utóbbi években megnőtt a múzeumpedagógia szerepe – húzta alá a szakember. Hozzátette, elsősorban a gyerekeket célozzák meg a programok, de egyre több intézmény fordul rendezvényeivel a felnőttek felé.

A tegnapi dunaföldvári összejövetelen egy közönségcsalogató eszközt, egy múzeumpedagógia órát kísérhettek figyelemmel az egybegyűltek. Fafkáné Simon Ildikó ötödik osztályos diákokat kalauzolt interaktív módon a kuruc korban. A foglalkozás szorosan kapcsolódott a vármúzeumban látható tárlathoz, amely a Vak Bottyán emlékezete címet kapta.

A MOKK és a hozzákapcsolódó pályázat keretében negyedszer rendezték meg a Tolna Megyei Múzeumok Találkozóját. Az elsőn a Wosinsky Mór Múzeum volt a házigazda, majd Simontornyán, illetve Pakson találkoztak a szakemberek. Ezen kívül rendszeresek az információs napok, kerekasztal beszélgetések, módszertani műhelyek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!