Közélet

2011.05.26. 18:58

Egymásnak adják a kilincset az allergiások a rendelőkben

Az allergia kialakulásában nagy szerepet játszanak a környezeti tényezők. A tünetek enyhítéséhez érdemes beszerezni tengerisó-oldatos orrsprayt.

Molnár Ágnes

Szomorú hír, hogy hazánkban ma a gyerekek egyharmada szenved valamilyen allergiás reakciótól. Sokan úgy gondolják, hogy ez egy divatbetegség, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt még alig-alig küszködött valaki ilyen tünetekkel. Vadai Mónika természetgyógyász, orvosinövény-szakértő azonban az egyik internetes portálon elmagyarázta, miről is van szó.

- Az allergiás betegséget az úgynevezett vödör-teóriával szoktuk leírni. Ha a vödörbe beleteszünk például egy adag stresszt, tejfehérjét, pollent, és mindenféle adalékanyagokat, elképzelhető, hogy kiborul, megjelennek a tünetek. De ha kivesszük belőle például a stresszt, vagy a tejfehérjét, már nem borul ki, annak ellenére, hogy lehet, hogy a pollenmennyiség ugyanannyi, mint az előző évben - magyarázta el a jelenség okát a növényszakértő.

Dr. Kárpáti Eszter szekszárdi háziorvosnál egymásnak adják a kilincset azok, akiket allergiás panaszok gyötörnek. Tőle azt is megtudtuk, hogy évről-évre többen szenvednek ettől a betegségtől.

A doktornő azt tanácsolja az érintetteknek, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a pollendömping idején a szabadban. A szél ugyanis messzire repíti a virágporszemeket, így mindenhova jut belőlük.

Hazaérve tehát tanácsos rögtön átöltözni, és hajat mosni. Érdemes az orrüreget is kitisztítani, erre rendkívül alkalmasak a tengeri sót tartalmazó orrsprayk. A hagyományos fajtákat viszont nem szabad 1 hétnél tovább használni, mert hozzászokást eredményeznek - figyelmeztet a háziorvos.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az allergia kellemetlen velejárója az orrfújás Fotó: TEOL
[/caption]
Jó tudni, hogy az allergiás reakció végső soron a szervezetben gyulladásos folyamatokat indukál, így első körben ezt kell enyhíteni, ideális esetben megszüntetni. A gyógyszerek többnyire csak a tüneteket orvosolják, de végleges megoldást nem adnak a problémára.

A gyulladás kezeléséhez érdemes többszörösen telített zsírsavakat beépíteni az étrendbe. Ezek többek között az olajos magvakban, a tengeri halakban, olíva olajban vannak jelen. A telített zsírsavakból viszont ajánlott minél kevesebbet fogyasztani, legalább a pollenszezonban.

A gyulladásos folyamatoknak ugyanis nem kedveznek ezek az állati eredetű zsírok, amelyeket főként a tejtermékek és a húsok tartalmaznak.

A legtöbb allergiás megbetegedést a parlagfű okozza, mely az elmúlt napok időjárása miatt egyre gyorsabban fejlődik. Így az irtással sem szabad tovább várni. Erről a kollektív kötelességről Amreinné dr. Gál Klaudiát, Szekszárd jegyzőjét kérdeztük.

- A vonatkozó törvény értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ha a földhasználó a jogszabályban előírt védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, az eljáró hatóság lekaszáltatja az illető költségére.

A fentieken túl a fertőzött terület nagyságától és a gyomborítottság mértékétől függően növényvédelmi bírságot is ki kell szabni, amelynek összege – belterületen - 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Terhesség alatt több gyümölcsöt egyen a kismama

Szakértők szerint már a várandósság ideje alatt is sokat tehetnek a kismamák azért, hogy csökkentsék gyermekük hajlamát az allergiára. A legoptimálisabb az, hogy ha nem a szezon kellős közepén esik teherbe az anyuka, bár ez persze nem minden esetben kivitelezhető. Azzal viszont sokat tehetnek a cél érdekében a szülők, ha kezelik a tüneteiket. A gyógyszerek szedése helyett egészségesebb alternatívát jelent, hogy az apuka és az anyuka támogassa az immunrendszerét gyümölcsökkel, zöldségekkel és vitaminokkal.

Molnár Ágnes Az allergia kellemetlen velejárója az orrfújás Fotó: TEOL -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!