Közélet

2011.05.21. 08:27

Életveszélyes mellékhatásai lehetnek a gyógyszeráraknak

A magyarok gyógyszerszedési szokásai jelentősen változtak az elmúlt években. A legtöbben ma már az olcsóbb készítményeket választják, csökkentik a beszedett adagokat, vagy egyes pirulákat el is hagynak, ha nem tudják kiváltani őket.

Hargitai Éva

Éva 53 éves, krónikus betegsége, és annak szövődményei miatt napi 5 féle gyógyszert szed. A lista időnként változik, gyarapodik is az éppen aktuálisan felbukkanó problémák miatt. Jobban mondva ennyit kellene szednie, mert a készítmények, sokszor még 90 százalékos támogatás mellett is horribilis ára miatt. Időnként valamelyik receptet nem váltja ki, miután gondosan mérlegel, hogy melyik nélkül bír úgymond meglenni.

A Gfk. Hungária piackutató felmérése szerint a betegek egyre nagyobb hányada tart úgynevezett "gyógyszer szabadságokat", amikor nem szedi úgy a piruláit, ahogyan azt az orvosa előírta.

Különösen jellemző ez a karácsonyi, szilveszteri időszakra, valamint a nyárra. Gyakran előfordul, hogy azok, akik egyszerre többféle gyógyszert is szednek, csak némelyiket szedik pontosan, másokat csak időszakonként, több hónapnyi szüneteket is hagyva.

A rendszeresen gyógyszert szedő krónikus betegekkel kapcsolatban az a tapasztalat, hogy a gyógyszerárak emelkedése miatt egyre inkább próbálnak szelektálni – mondta dr. Antus Éva, szekszárdi háziorvos.

Hozzátette, vagy kihagynak bizonyos időszakokat, vagy csökkentett dózist vesznek be az adott gyógyszerből, hogy spóroljanak. Gyakran előfordul ez például a koleszterinszint csökkentő szerekkel. Szintén jellemző, hogy míg pár évvel ezelőtt jobban bíztak az eredeti készítményekben, és inkább azoknál maradtak a betegek, addig ma szinte kivétel nélkül az olcsóbb gyógyszereket kérik.

A szakember azt tanácsolta, hogy mielőtt bárki "felülvizsgálná" gyógyszerfogyasztását, konzultáljon háziorvosával. A csökkentett fogyasztásnak, a kihagyásnak ugyanis meg lehetnek a következményei. Bizonyos vérnyomáscsökkentők szedésének az elhagyása például életveszélyes állapot kialakulásához is vezethet.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A betegek egy része átgondolja, melyik gyógyszerét váltsa ki Fotó: illusztráció
[/caption]
Egyes gyógyszerekből pedig az orvos által előírtnál kisebb adag beszedése olyan, mintha nem is kezelnék a betegséget. A szakemberrel már csak azért is érdemes megbeszélni a dolgot, mert előfordulhat, hogy tudnak olyan lehetőséget találni, amellyel áthidalható a probléma.

Az alkalmi betegek gyógyszerfogyasztási szokásainak egyik legfőbb sajátossága, hogy először megpróbálnak vény nélkül kapható készítmények segítségével meggyógyulni. Jellemzően minél kevesebb időt akarnak a munkától távol tölteni, hiszen a legtöbb helyen nem veszik jó néven a mulasztást. Így többnyire csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már maguk nem jutottak eredményre.

Nem feltétlenül a vitamin a megoldás

A Gfk. Hungária felmérése szerint olykor előfordul, hogy azok, akik krónikus betegségükre felírt gyógyszereiket nem szedik be rendszeresen, arra odafigyelnek, hogy vitaminjaikat, immunerősítőiket pontosan beszedjék. Arra is több példa akadt a felmérés során, hogy a válaszadó a betegségére szedett gyógyszerekből az olcsóbb generikus termékeket váltotta ki, hogy vitaminból meg tudja vásárolni a magasabb árkategóriájú terméket.

Dr. Antus Éva is azt tapasztalja, hogy egyre nagyobb divat különféle vitamin készítmények, immunerősítők szedése. Hozzátette, ezekkel az a baj, hogy nem lehetnek biztosak hatásfokukat illetően. Azt pedig elfelejtik az emberek, hogy bármilyen bizonytalan hatású készítménynél többet használ a szervezet védekezőképességének erősítéséhez a rendszeresen a szabadban töltött idő, a mozgás, odafigyelnek a helyes életmódra. Ugyanakkor szintén érdemes figyelembe venni, hogy napjainkban egyre gyakrabban fordulnak elő az autoimmun betegségek, amelyek az immunrendszer túlzott reakcióból fakadnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!