Közélet

2011.05.05. 06:34

Gyermekkorának színhelyén emlékeznek Lázár Ervinre

A hagyományos mesemondó verseny nyitja a megemlékezések sorát a Lázár Ervin Napon csütörtökön, Pálfán.

V. T.

Az általános iskolások vetélkedőjének a felsőrácegresi iskolamúzeum ad otthont, ahol néhány évig az író is tanult. A zsűri döntése idején a simnontornyai színjátszó szakkör adja elő Lázár Ervin A hazudós egér című művének színpadi változatát, felkészítőjük Patakyné Hegyi Erzsébet.

Ezalatt a pálfai általános iskolában futballkupát tartanak. Délután 3 órakor filmvetítéssel egybekötött beszélgetés kezdődik Lázár Ervinről az iskolamúzeumban.

A 2006-ban, 70 éves korában elhunyt Lázár Ervin ugyan Budapesten született, de szülőföldjének Tolna megyét tekintette. Családja 1938 és 1951 között Alsórácegrespusztán lakott, ahol édesapja intéző volt.

Iskolába viszont a közigazgatásilag Pálfához tartozó Felsőrácegresen, Illyés szülőfalujában járt. A ma iskolamúzeumként működő épület falán erre tábla emlékeztet, amelyet a Lázár Ervin emléknap résztvevői megkoszorúznak.

Szombaton Sárszentlőrincen is emlékeznek az íróra. A programot az itt alakult baráti kör rendezi. Meseíró pályázatot hirdettek, az erre érkezett legjobb alkotásokat a rendezvényen értékelik.

A gyerekeket várják továbbá egy vetélkedőre, amelyet a nagyszederfánál tartanak. Délután  két órától beszélgetés kezdődik Lázár Ervinről mások mellett özvegye, Vathy Zsuzsa író részvételével.

A rendezvényre várják Komáromi Gabriella és Alföldy Jenő irodalomtörténészeket, Móser Zoltán fotóművész, írót. A programon a paksi Szaggató zenekar közreműködik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!