Közélet

2011.05.06. 18:45

Íme! A legfegyelmezettebb hitelvisszafizetők

A Tolna megyei diákok a legfegyelmezettebb hitelvisszafizetők - közölte a Diákhitel Központ Zrt.

V. M.

A hallgatói hitelrendszert működtető Diákhitel Központ Zrt. 2001. évi indulásától 2010. december 31-éig összesen mintegy 304 ezer fő részesült hallgatói hitelben.

A társaság tavaly összesen bruttó 22 milliárd forint összegben folyósított hitelt, ennek jelentős részét márciusban és októberben. Az indulástól 209 milliárd forintot meghaladó hitelösszeget folyósítottak, a mérleg fordulónapján a diákhitel állomány összege meghaladta a 227 milliárd forintot.

Az előző év nyarától a Diákhitel Központ Zrt. felett a tulajdonosi jogokat a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. gyakorolja, és az Európai Beruházási Bank (EIB) is részt vesz a magyar hallgatói hitelrendszer finanszírozásárában.
A 6 éve tartó stratégiai együttműködés során, az EIB már két alkalommal biztosított hitelkeretet a Diákhitel Központnak.

A diákhitelt felsőfokú tanulmányai alatt (a felsőfokú szakképzés is ide tartozik), 40 éves koráig bárki igénybe veheti. Nincs hitelbírálat, nem kell sem jövedelem, sem kezes, sem egyéb fedezet. Csak a tanulmányok befejezése után, negyedéves türelmi idő elteltével kell a törlesztést megkezdeni.

Mint azt a Diákhitel központ kommunikációs osztályától megtudtuk, a Tolna megyében állandó lakóhellyel rendelkező diákok közül a hitel indulásától napjainkig összesen 7420 fő kapott hitelt, ebből 4450 fő államilag támogatott képzés keretében tanult (ők 2,95 milliárd forintban részesültek), 2970 fő pedig költségtérítés képzésben tanult (ők összesen 2,36 milliárd forint hitelt vettek fel.) Ebben a tanévben 1300-an kaptak diákhitelt, összesen 402 millió forintot.

Büszkék lehetünk rá, hogy a törlesztésre kötelezett ügyfeleknek csak 1,8 százalékával bontottak nem fizetés miatt hitelszerződést. Ez pedig országos viszonylatban a legalacsonyabbnak számít.


A diákhitellel kapcsolatos eddigi írásainkat itt talája!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!