Közélet

2011.05.12. 16:56

Már barátok a családok

Ezen a héten a németországi testvértelepülés, Burgrieden iskolájának tanulóit látják vendégül a teveliek. Már van meghívásuk egy őszi viszontlátogatásra.

TEOL/W.G.

Négyéves a kapcsolat Burgrieden és Tevel között. A német községben 1956-ban települt le egy Magyarországot elhagyni kényszerülő teveli férfi, Wirth József. A rendszerváltás után elérkezettnek vélte az időt arra, hogy bábáskodjon egy kapcsolat megszületésénél, egykori és új lakóhelye között.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A német gyerekek kipróbálhatták a teveli iskola új számítógépeit is. Vasárnap utaznak majd vissza Burgriedenbe (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Ám a partnerség először nem Tevellel, hanem Kisdoroggal jött létre. Csak jóval később, 2006-ban látogattak el a Kisdorogra érkező németek Tevelre, s ezt követően fűzték szorosra a barátság szálait.
Először a helyi német nemzetiségi csoport tagjai utaztak ki, és adtak kulturális műsort Burgriedenben. Aztán a diákcsere lendült működésbe.

Évente kétszer találkoznak az iskolások: egyszer itt, egyszer ott.
Most, május 8-15-ig 21 német tanuló és három kísérő a teveli iskola vendége. Programjukon szerepel abaligeti, orfüi, gunarasi, bikali, szekszárdi és lengyeli kirándulás. Egy napot a Balatonnál töltenek, és természetesen Tevelen is megnézik a tájházat és más nevezetességeket. Egy-két iskolai órán is részt vesznek.

Az igazgató, Propszt János megítélése szerint egymás kultúrájának megismerése közelebb hozza egymáshoz a gyerekeket és a felnőtteket is. A teveli fiataloknak nyelvgyakorlás szempontjából is nagyon jó, hogy kiutazhatnak. Viszontlátogatásra már meg is hívták őket; ősszel a teveli iskola tanulóinak egy csoportja utazhat Burgriedenbe.

A két polgármester, Héri Lászlóné és Josef Pfaff is támogatja a diákcserét. Hériné reméli, hogy idővel ez, néhány ember ügyéből a települések ügyévé válik. A vendégeket ugyanis mindkét faluban családoknál szállásolják el. S most már nemcsak a kulturális csoportok, nemcsak a tanulók, hanem a családok kapcsolattartásáról, egyre mélyülő barátságáról lehet beszélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!