Közélet

2011.05.22. 17:01

Még számítógép sincs a polgármesteri hivatalban

Változik Grábóc arculata és hangulata. Szépítik a falut, utakat korszerűsítenek, lehetővé teszik a helybeni ügyintézést, miután a cikói helyett a bonyhádi körjegyzőséghez csatlakoznak.

Wessely Gábor

Szép fekvésén kívül nem sok dicsekedni valója van Grábócnak. A helyiek, mint oly'' sok más Tolna megyei faluban, ebből szeretnének profitálni; turisztikai fejlesztéseket terveznek. Egyelőre a tervezésnél sokkal több lehetőségük nincs.

Az önkormányzat anyagi mozgástere szűk, még akkor is, ha a képviselők áldozatkészek. Az áldozatkészség Grábóc esetében azt jelenti, hogy a négy képviselő lemond a járandóságáról, egyedül a polgármester kap tiszteletdíjat.

A közigazgatásban nagy változások várhatók. Pillanatnyilag még a cikói központú körjegyzőséghez tartozik Grábóc, ám ez az állapot a nyár közepén megszűnik. Miután három körben sem tudtak új körjegyzőt választani, Grábóc és Mőcsény a kiválás mellett döntött. Július 1-től Bonyhádhoz csatlakoznak. Ez anyagilag azt jelenti, hogy Grábóc a 26 milliós éves költségvetéséből eddig 3,6 milliót fizetett körjegyzőségi hozzájárulásra, ami várhatóan 3,1 millióra csökken.

Emellett kapnak egy állandó ügyintézői státuszt. Eddig csak hetente egyszer járt ki Cikóról egy közalkalmazott, egyébként helyi ügyintézés nem volt. Még számítógép sincs a hivatalban. Júliustól az állandó helyi alkalmazotton kívül egy igazgatási ügyintéző is kijár majd Bonyhádról, heti két alkalommal.

Sok feladattal jár a részleges önállósodás, az épület kisebb átalakításától az irattár rendezéséig. Arról nincs szó, hogy a másfél évtizede megszűnt óvodát visszaállítsák, de a faluban élők komfortérzetét mindenképpen szeretnék fokozni. Utakat korszerűsítenek, árkokat tisztítanak, zöldfelületeket gondoznak, és a szennyvízkezelésre is keresnek valami olcsó, de jó megoldást.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A hét közhasznú munkás egyike, Leicz József a közterületek karbantartásával, a zöldfelületek gondozásával foglalkozik Fotó: K. A.
[/caption]
Csatornahálózat nincs, és a kiépítésébe nem is vágnak bele a jelenlegi anyagi kondíciók mellett. Valami szippantós vagy gyökérzónás, szikkasztós eljárásron gondolkodik a faluvezetés.

A faluban másfél évtizede még háromszázan éltek, ma már kétszáz lakó sincs. Megszűntek vagy összezsugorodtak a közeli nagyfoglalkoztatók – a bonyhádi zománcgyár, a cipőgyár, a mőcsényi téesz és a helyi szociális otthon –, emiatt a fiatalok többsége elvándorolt.

Aki maradt, az se helyben, hanem Bonyhádon, Bátaszéken vagy Szekszárdon dolgozik, illetve nyugdíjas vagy segélyezett. Jellemző a helyi állapotokra, hogy még italbolt sincs a faluban.

Kitörést jelenthetnek a látogatókat, turistákat vonzó közösségi rendezvények. Grábócon található az ország egyetlen működő szerb ortodox temploma és kolostora. A nyári szerb búcsúra többszázan szoktak érkezni. A falu legidősebb lakója a kolostor egyik 90 éves apácája.

<exra>
Szeretné felrázni a szunyókáló falut

Takács László polgármester az egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy Grábóc zsáktelepülés jellegét megszűntesse. Ehhez mindössze azt a 2,5 kilométeres földutat kellene burkolni, amely Szálkára vezet. Tervei között szerepel egy falunap megszervezése is, amely összeköthető lenne az elszármazottak találkozójával.

Wessely Gábor A hét közhasznú munkás egyike, Leicz József a közterületek karbantartásával, a zöldfelületek gondozásával foglalkozik Fotó: K. A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!