Közélet

2011.05.11. 10:01

Szabó szerint a gyűlölet az ok, nem a zsinagóga

Foglalkoztatási jogviszonyból eredő kötelezettség megszegése miatt fegyelmi bizottság alakítását rendelte el a testület Szabó Loránd ellen. A polgármester megtámadta a határozatot.

Hanol Erzsébet

Fegyelmi bizottság alakítását kezdeményezte Tóth Zoltán fideszes képviselő a múlt hét csütörtöki rendkívüli testületi ülésen.

Az ok: az önkormányzat hasznosíttatni szeretné a volt Zsinagóga épületét, de szerinte Szabó Loránd polgármester elmulasztotta az ezzel kapcsolatos tárgyalások megkezdését, így nem tett eleget foglalkoztatási jogviszonyából eredő kötelezettségének. Az ügy lezárására első határidőként március végét, majd módosításként május 31. határozták meg.

Nagy Roland, a Fidesz frakció vezetője elmondta, a tárgyalásokba Szabó Lorándnak a Városgazdálkodási Bizottság elnökét, az előterjesztő Tóth Zoltánt, illetve Hegedüs Csabát, a Pénzügyi Bizottság elnökét is be kellett volna vonnia.

Azt, hogy valóban történt-e mulasztás egy ügyvéddel kiegészülő háromtagú bizottság vizsgálja majd. A testület erre a feladatra a fideszes Bogdán Lászlót, a jobbikos Csehi Zoltánt és a szocialista Kiss Bélát kérte föl.

Előbbi kettő elvállalta a megbízást, a baloldali képviselő viszont nem vett részt az ülésen, így helyette a szintén MSZP-s Tóth Gyulát javasolták, aki elutasította a felkérést. Végül harmadikként Tóthné Sudár Beáta került a bizottságba a Fidesz-KDNP frakcióból.

A lehetséges szankciókkal kapcsolatban Nagy Roland annyit mondott, hogy az ad hoc bizottság megvizsgálja az ügy folyamatát, és ha valóban történt, akkor megállapítja a fegyelmi vétséget, ennél tovább egyelőre nem gondolkodnak.

A helyzettel kapcsolatban Szabó Loránd így reagált: – Az ötvenes évek hangulatát idéző politikai koncepciós eljárás az egész. Tóth Zoltán és csapata régóta ég a gyűlölettől átfűtött vágytól, hogy valamilyen eljárást indítson ellenem. De mint eddig oly sokszor, ez a mostani sem fog sikerrel járni.

Ennek érdekében Szabó – élve a 15 napon belüli lehetőséggel – megtámadta a határozatot, vagyis a fegyelmi bizottság felállítása még nem végleges.

A polgármester hozzátette, hogy álságosnak tartja a kezdeményezést, mivel a fegyelmi bizottságba kizárólag azért szerettek volna baloldali képviselőt is választani a testület tagjai, mert csak így lehetséges az eljárás tiszta lebonyolítása.

Magáról a vádról, azaz a tárgyalások elmulasztásáról Szabó Loránd elmondta, hogy több ízben beszélt a hasznosítást tervező Isoteq Group Kft. ügyvezetőjével, Rostás Zoltánnal, így szóba került a Zsinagóga hasznosítása is.

Az ügy jogi bonyolultsága miatt nem zárult még le. Ugyanis nehézséget jelent, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő épületet magánvállalkozás szeretne közérdekűen hasznosítani. A zsinagóga egyébként kiállítótérként szolgálhatna a jövőben.

Az előrejutást tovább akadályozta, hogy a felkért ügyvéddel együttműködő dr. Szabó Péter aljegyzőt márciusban azonnali hatállyal menesztették, így ezzel kapcsolatos munkáját sem tudta folytatni. Valamint a vagyonrendelet a kérdéses időszakban háromszor-négyszer változott.

Szabó szerint a meghosszabbított határidő miatt is felesleges az eljárás. Valamint a polgármester annak is hangot adott, hogy a tárgyalásokkal nemcsak őt bízták meg, hanem Tóth Zoltánt, és Hegedüs Csabát is, de egyetlenegyszer sem hívták őt ezzel kapcsolatban.


Lehetséges büntetések

A jogi szabályozás szerint, amennyiben bebizonyosodik egy polgármester tisztségéből, vagy foglalkoztatási jogviszonyából eredő mulasztása az alábbi büntetések szabhatók ki rá: megrovás; meghatározott kedvezmények és juttatások csökkentése, megvonása; illetményének, tiszteletdíjának legfeljebb 20 százalékos csökkentése. Utóbbi kettő megvonás egy évnél nem tarthat tovább.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!