Közélet

2011.05.17. 17:26

Vége a bérvitáknak a paksi atomerőműben

Rákerültek az aláírások az idei bérmegállapodásra a paksi atomerőműben.

TEOL/V.T.

Arról, hogy minimum négyszázalékos átlagkereset-növekedés lesz már MVM Csoport szinten megegyeztek, a tartalmáról viszont Pakson született döntés. Lőrincz László, a PADOSZ elnöke elmondta, tíz fordulót vett igénybe a megegyezés, mindvégig partneri volt a hangulat, s végül mindkét fél tett engedményeket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lőrincz László PADOSZ elnök
[/caption]

A szakszervezeti vezető szerint az alapbér emelés értékesebb, mint a mozgóbér-növekedés. Előbbi három százalékot tesz ki, a maradék egy százalékon pedig a teljesítményértékelési és kompetencia rendszer illetve az ösztönzési rendszer „osztozik”. 

Az emelés január elsejétől érvényes, de a három felső vezetői szintet nem érinti. Erről nem a bértárgyalásokon állapodtak meg, hanem a tulajdonos döntött így. A béren kívüli juttatásokról már korábban megegyeztek, mert azokat hónapokra kell elosztani, ezek esetében is négy százalék az emelkedés.

Lőrincz László hozzátette, hogy idén már volt egy kompenzációs bérfejlesztés, amit az adó és járulékváltozások indokoltak. Ez 300, a mostani megállapodás 2500 embert érint. Novemberben visszatérnek a bérkérdésre, amikor is a tényleges inflációt figyelembe véve kezdeményeznek korrekciót, ha szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!