Közélet

2011.05.03. 18:11

Vegyszeres paradicsom: ritka mint a fehér holló

Címkék#Szekszárd

A határértéknél magasabb vegyszer-maradékot találtak egy üzletlánc által forgalmazott paradicsomban Szekszárdon. A szakember ennek ellenére azt mondja, a hazai vásárlók biztonságban vannak.

TEOL/Mauthner Ilona

A hatóság által bevizsgált paradicsomból országosan 22 karton, azaz 220 kiló került forgalomba, ebből 20 kiló került a szekszárdi Tesco áruházba, tájékoztatta lapunkat Iglódi-Csató Judit kommunikációs igazgató.

- A Tesco az ügyrendnek megfelelően vette át a beszállítótól a terméket, Bondár Attila nyilatkozatot is tett arról, hogy az általa szállított termékek minden szempontból megfelelnek a forgalmazhatóságnak, beleértve az egészségügyi megfelelést is. A 22 kartonból álló szállítmány április 9-én érkezett a Tesco raktárába, majd került a polcokra. A hatóság (a Tolna megyei növényvédelmi igazgatóság ellenőrei) április 11-én vettek mintát a szekszárdi áruházban.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Széles a választék a bevásárlóközpontokban, ezért szeret itt vásárolni Schattmanné is, aki az unokájával, Stasznyi Nóra Lilivel érkezett (Fotó: Gottvald K.)
[/caption]

A mintavétel, a bevizsgálás és a laborjegyzőkönyv elkészítése után a hatóság csak április 21-én értesítette a Tescót arról, hogy a paradicsom növényvédőszer tartalma két hatóanyag esetében a megengedettnél magasabb. Mivel a paradicsom szavatossági ideje április 14-e volt, így a termék az értesítés napján már nem volt a polcokon.

A kommunikációs igazgató hozzátette, a Tesco minden esetben jóhiszeműen és kizárólag a beszállítói nyilatkozatok birtokában teszi ki a polcra az általa forgalmazott termékeket. Sajnálatos módon az említett Békés megyei vállalkozás félrevezette az üzletláncot, hiszen a paradicsomban a határértéknél magasabb növényvédőszer-maradékot találtak. A Tesco elhatárolódik a beszállítótól és megteszi a szükséges lépéseket vele szemben. Iglódi-Csató Judit elmondta, együttműködnek az ellenőrökkel, akik folyamatosan vizsgálják a termékeiket.

Éves ütemterv szerint, illetve rendkívüli minták alapján dolgoznak, tájékoztatta lapunkat Vörösné Strasser Teréz, a megyei kormányhivatal növényvédelmi igazgatóságának munkatársa, aki az ellenőrzéseket felügyeli. Az említett esetben is így vettek mintát a szekszárdi Tescóban, amit másnap a kaposvári központi laborba küldtek.

Itt az eljárás részeként az összes tesztre elvégezték a vizsgálatokat, olyan vegyszerekre is, melyeket hazánkban már nem lehet alkalmazni és forgalmazni, de más országban (esetleg unión kívül) még használhatnak.

Ez az oka annak, hogy az eredményre várni kellett, mely a jelen esetben 20-án készült el, amiről 21-én már tudtak az üzletlánc vezetői is. Mi az oka annak, hogy Szekszárdon csak 20 kiló paradicsomot értékesítettek, a kérdésre a felügyelő elmondta, az áruháznak a megyében nincs nagyobb lerakata, így csak akkora mennyiséget szállítanak ide, amit egyből a polcokra is raknak.

Az éves ütemtervbe az is beletartozik, hogy nem csak üzletekben, de piacokon, termőhelyen (meggy, eper, alma, szőlő, stb. ültetvényeken) és a kisebb boltokban is vesznek mintát. Éves szinten maximum egy-egy eset adódott, (tavaly például egy sem) amikor hibát találtak a termékben. Ez is általában a nagyobb forgalmazóknál jellemzőbb.

Mindez azt bizonyítja, hogy Magyarországon olyan szigorúak a szabályok, ha azt betartják (dózis, egészségügyi várakozási idő), akkor nem kell attól tartania a fogyasztónak, hogy árthat az egészségének, ha azt elfogyasztja.

Nem éri meg szabálytalankodni, sok a büntetés

Az ellenőrzésekkor jegyzőkönyvben rögzítik a forgalmazó és a termelő nevét, ha az utóbbit nem tudják megmondani, akkor a mintaadó felel az áruért. A büntetési tétel tizenötezer forinttól ötmillióig terjed. A piacon árusítótól az őstermelői igazolványt is elkérik, illetve annak a betétlapját, mellyel igazolja a termelő, hogy valóban a saját termékeit kínálja. Fontos irat még a permetezési napló, melyet naprakészen kell vezetni és az árusítóhelyen kell tartani.

Ellenőrzések és büntetések Tolna megyében
Növényvédőszer-maradék vizsgálat
2007-ben: 178 vizsgálatból 1 db elmarasztalás (olasz körte)
2008-ban: 56 vizsgálatból nem találtak
2009-ben: 116 vizsgálatból nem találtak

Minőségellenőrzés
2007-ben: 88 vizsgálatból 20 nem felelt meg
2008-ban: 40 vizsgálatból 10 nem felelt meg
2009-ben: 135 vizsgálatból 13 nem felelt meg
Forrás: Tolna Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!