Közélet

2011.05.14. 19:46

Veszélyérzet nélkül könnyebben érkezik a halál

A fiatal autóvezetők sok esetben veszélyesek önmagukra és a többi közlekedőre is. Főleg akkor, ha a barátok, barátnők is mellettük ülnek a kocsiban.

Molnár Ágnes

Egy fiatal lány ballagás után megkapta első autóját. Felvette a barátnőit, és elindultak Siófok felé. A kanyargós úton a nagy tempó megbosszulta magát, és az árokban kötöttek ki. Szerencsére egyikük sem sérült meg súlyosan. 

A fiatal felnőttek halálát leggyakrabban közúti baleset okozza – derül ki a statisztikákból. Ehhez az is hozzájárul, hogy az említett korosztály elkövet olyan tipikus, és veszélyes hibákat, melyekért sokszor az életükkel fizetnek. Egy friss felmérés szerint az első ilyen a figyelmes körültekintés hiánya, ami miatt nem képesek időben észlelni, és elkerülni a veszélyhelyzetet.

Ugyancsak jellemző hiba, hogy nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel haladnak, vagyis ott is nyomják a gázt, ahol egyáltalán nem lenne szabad. Ily módon nem tudnak reagálni a hirtelen adódó helyzetre, vagy a túl nagy sebesség miatt nem tudják bevenni a kanyart, és kisodródnak.

Másik tipikus hiba az evés, ivás, telefonálás, de ide tartozik a rádióval való babrálás is. A baleseteket kiváltó elsődleges faktorok között nem szerepelt viszont a rossz idő, az autó silány műszaki állapota, és az agresszív vezetés sem.

Magyar Lajos, az egyik szekszárdi autósiskola vezetője szerint az önálló vezetésnél, azaz a jogsi megszerzése után ott kezdődik a kockázat, ha a sofőr korosztálya is bent ül a járműben, és elkezdik heccelni egymást. Ugyanígy gondot okozhat az is, ha nem egy autóban ülnek, de elkezdenek versenyezni a másikkal. Az iskolavezető úgy látja, nem is az autó kezelésével, inkább a lehetséges következmények felmérésével van gondja a korosztálynak.

– A problémák kiküszöbölése érdekében lenne előnyös annak a gyakorlatnak a hazai bevezetése, mely szerint a kezdő vezetői engedéllyel rendelkezők csak felügyelet mellett ülhetnek a volán mögé.

Olyan személy mellé, akinek legalább 10, vagy 15 éves gyakorlata van – vélekedett Magyar Lajos. Majd elmondta, a fiatalok felelősségérzete főként azon múlik, hogy egyedül, vagy barátokkal vannak-e együtt.

A veszélyérzet pedig egyéntől függ, de általában az első baleset, vagy "majdnem baleset" segíthet ennek fejlődésében. Ezzel együtt pedig a felelősségtudat is elmélyülhet. A vezetési stílus egyébként nagyban függ attól, mit látott a fiatal otthon.

A szülők sokszor nem is gondolják végig, hogy a gyerek már kicsi korától figyeli, mit hogyan csinál apa és anya. Számos jó, de rossz mozdulat is rögződhet bennük. Persze ugyanez igaz az oktatóra is.

– Nehéz elhitetni a tanulóval, milyen fontos a biztonsági öv használata, ha ő nem csatolja be. Lehetetlen fegyelmet tanítani, ha az oktató nem a forgalmat és a tanulót figyeli, hanem telefonál, dohányzik, vagy épp újságot olvas – emelte ki az iskolavezető.

Célra vezető lenne 10-15 ezer kilométer megtétele után vezetéstechnikai továbbképzésen is részt venni, sok baleset ugyanis akkor következik be, amikor a fiatal úgy gondolja, már jól megy a vezetés.

Így kerülhetik el a fiatalok a baleseteket

Fontos, hogy csak a saját teljesítőképességük legyen a mérce, és ne az autóé

Aki próbálgatni szeretné a szárnyait, ne a közúton, hanem zárt pályán tegye

Ha baráti társaság is ül az autóban, a sofőr ne engedje magát heccelni. Ha a barátoknak ez nem tetszik, ki is lehet szállni

Az első pár ezer kilométernél vegyen maga mellé egy jóval tapasztaltabb, rutinosabb nála

Telefonból és randiból lehet száz is, de életből csak egy van

Inkább később érkezzen meg valaki, de érjen oda épségben

Molnár Ágnes Így kerülhetik el a fiatalok a baleseteket Fontos, hogy csak a saját teljesítőképességük legyen a mérce, és ne az autóé

Aki próbálgatni szeretné a szárnyait, ne a közúton, hanem zárt pályán tegye

Ha baráti társaság is ül az autóban, a sofőr ne engedje magát heccelni. Ha a barátoknak ez nem tetszik, ki is lehet szállni

Az első pár ezer kilométernél vegyen maga mellé egy jóval tapasztaltabb, rutinosabb nála

Telefonból és randiból lehet száz is, de életből csak egy van

Inkább később érkezzen meg valaki, de érjen oda épségben

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!