Közélet

2011.07.02. 15:09

A villanyírógép már maga volt a luxus

Negyvenkilenc év munkaviszony után megy nyugdíjba. Több ideje jut a virágaira, de unokahúga és annak kisfia is számít a segítségére.

TEOL/Ihárosi Ibolya

Ügyészségért díjban részesült Herczeg Mária tanácsos, a Tolna Megyei Főügyészség tisztviselője, az ügyészség napja alkalmából. Negyvenkilenc év munkaviszonya lesz, amikor ősszel ténylegesen nyugdíjba vonul, ebből negyvenhetet az ügyészégen töltött.

Dr. Magyar Pál főügyész úgy jellemezte, hogy tíz éve, amióta együtt dolgoznak minden reggel legalább öt-hat elintéznivalójára figyelmezette titkárnője, amelyből nélküle hármat biztos elfelejtett volna.

Tíz évig élt albérletben Szekszárdon, ami nem volt éppen leányálom. Volt, amikor hárman-négyen laktak egy szobában. Előfordult, hogy szakácsnő szobatársa éjjel egy órakor ért haza. Másutt meg nyolc órakor villanyoltás volt és minden hét végén haza kellett utaznia.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Herczeg Mária jogilag még a Tolna Megyei Főügyészség tisztviselője, de már felmentési idejét tölti (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Utazásban volt része e nélkül is, mert az ügyészségi nyomozócsoport abban az időben az úgynevezett téeszes pereket nyomozta vidéken. Fél hétkor, hét órakor indultak s este 6, fél hét körül értek vissza, amikor már bolt sem volt nyitva. Gépelt hideg hodályokban, romos írógépeken, hol milyen lehetőségek adódtak.

Közben levelezőn végezte el a bonyhádi közgazdasági szakközépiskolát. Abban az időben még föl sem találták a szabad szombatot. Ehhez képest a főügyész titkársága, villanyírógéppel már könnyebb munkának bizonyult. Igaz, akkor még egyedül volt és hozzá tartozott a személyzeti papírmunka, az iktatás, menetlevelek és mindent gépelni kellett. Később már lett munkatársa.

– Szerettem a munkámat, szerettem az ügyészségen lenni, ezért is nem mentem már előbb nyugdíjba. Már a téeszben is szívesen intéztem az emberek ügyes-bajos dolgait. Mozgalmasabb és változatosabb volt a munka a titkárságon, mintha csak gépeltem volna. Úgy éreztem, hogy engem is szerettek, a munkámat megbecsülték - foglalta össze a lényeget Herczeg Mária.

Még dr. Szilcz Ákos vette fel a főügyészségre. A titkárságon négy főügyész, dr. Pájger Vince, dr. Molnár Ervin, dr. Kardos János és dr. Magyar Pál munkáját segítette. Mind afféle vérbeli titkárnő azt mondta, nem tenne köztük különbséget. Sosem került szóba, hogy bármelyik is meg akart volna válni tőle. 

Volt rá példa, hogy az egyik főnöke figyelmeztette, égve hagyta a villanyt a titkárságon. De nem erről volt szó, ugyanis ha nem végzett a teendőkkel munkaidőben, vagy előbb ment be, vagy tovább maradt.

Ma egy szépen berendezett garzonlakásban él, majdnem szemben azzal a jelen állapotában lakhatatlan házzal, amelyet örökölt. Ott van a kert, ahol virágai, köztük csodálatos rózsái nyílnak.

Konyhakertje és két kosztos macskája is van. Gárdonyban élő ügyvéd unokahúga és annak négyéves kisfia a családja, akik egyre inkább számítanak a segítségére. Így aztán előbb-utóbb döntenie kell arról, hogy mit tesz, felkészülve idős napjaira.

Lehet, hogy ott vesz magának házat, de az is előfordulhat, hogy Szekszárdon marad, ahol munkás életének első 50 évét töltötte. Hosszabb távon azonban biztosan nem tartja meg a házat és lakást is, mert, mint mondta, nem szeretné azt számolgatni, hogy egy vagy két zsömlét vásárolhat-e meg. 

Névjegy

Herczeg Mária

Ozorán született 1946 április 19-én. Az általános iskola után gyors és gépíró iskolát végzett, 1962. szeptember 17-től dolgozott a helyi termelőszövetkezetben, 1964 október 15-én kezdett mint gépíró a főügyészségen az akkori nyomozó csoportnál, 82 január 1-től dolgozott a titkárságon. Kapott már legfőbb ügyészi elismerő oklevelet 1986-ban, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet, 1997-ben. Utána jött a tanácsosi cím, a főügyész Eredményes munkásságért oklevélben részesült 2008-ban.

Ozorán született 1946 április 19-én. Az általános iskola után gyors és gépíró iskolát végzett, 1962. szeptember 17-től dolgozott a helyi termelőszövetkezetben, 1964 október 15-én kezdett mint gépíró a főügyészségen az akkori nyomozó csoportnál, 82 január 1-től dolgozott a titkárságon. Kapott már legfőbb ügyészi elismerő oklevelet 1986-ban, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet, 1997-ben. Utána jött a tanácsosi cím, a főügyész Eredményes munkásságért oklevélben részesült 2008-ban. Herczeg Mária jogilag még a Tolna Megyei Főügyészség tisztviselője, de már felmentési idejét tölti (Fotó: Kiss Albert) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!