Közélet

2011.07.31. 08:12

Áldott állapotban nem tanácsos strandolni

Amint egy magzat megfogan - sok esetben már előtte, a családtervezés időszakában is - az édesanya élete teljesen megváltozik. Két emberért felel, a saját testére is jobban kell ügyelnie, például a fertőzések elkerülésére, amelyek a fokozott odafigyelés ellenére is kialakulhatnak.

TEOL/Hargitai Éva

Fotó: Lénárt Márton

A hüvelyi fertőzések, akár baktérium, gomba, vírus, vagy egysejtű kórokozó váltja ki őket, kellő odafigyeléssel, időben elkezdett kezeléssel többségükben nem veszélyeztetik a magzatot. Alapvetően az első védelmi vonal a hüvely flórája, amelyben többféle baktérium, és néhány gomba típus található meg. Ezek akadályozzák meg a kórokozók megtelepedését.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A várandósság ideje alatt még jobban oda kell figyelni azokra a lehetőségekre, amelyek magukban hordozzák a fertőzés lehetőségét (Fotó: Lénárt Márton)
[/caption]

Probléma akkor adódhat, ha például az immunrendszer meggyengülése folytán a természetes egyensúly felborul - mondta dr. Komáromi-Fülöp Zoltán szekszárdi szülész-nőgyógyász szakorvos. A magzatot még ekkor is védi a méhnyak "biztonsági rendszere". Az ugyanis váladékot termel, amelyből a nyakcsatornát elzáró nyák-csap képződik, útját állva a legtöbb fertőzésnek.

A terhesség elején a kötelező rákszűrő vizsgálat kimutatja, ha olyan fertőzése van az édesanyának, amely a méhszáj gyulladásával jár, esetleg rákmegelőző állapotnak felel meg. A 36. héten is elvégeznek egy kötelező hüvelytisztasági vizsgálatot, illetve méhszáj leoltást, melynek eredményeként kiderül, hogy van-e olyan baktériumfertőzése az kismamának, amely tünetmentesen van jelen, viszont problémát okozhat.

Bizonyos bakteriális fertőzések vetélést, koraszülést és korai burokrepedést is kiválthatnak, attól függően, hogy az anyuka a terhesség mely szakaszában van. E mellett, ha az édesanyának Streptococcus agalactiae fertőzése van, és a vajúdás, a burokrepedést követően hosszasan eltart, megfertőződhet a magzat is.

Ugyan ilyen jellegű problémát a vírusok nem okoznak, nem elhanyagolható a kórokozok ezen fajtája sem. A Humán papillomavírus (HPV) jelenléte önmagában nem veszélyes, ha nem vezet méhszáj elváltozáshoz. A víruscsoportnak viszont van egy ritkább típusa, melynek hatására szülési akadály képződhet a hüvelyben, ha a betegséget elhanyagolják. Az aktív herpeszvírus is okozhat gondot, amennyiben az anyuka ilyennel bír a szüléskor, a babát császármetszéssel segítik a világra.

A gombás eredetű fertőzések, köztük a candida is csak kellemetlen tüneteikkel nehezítik meg a várandósságot. A babára nézve az egyébként meddőséget okozó chlamydia sem jelent veszélyt.

Nem kell megijedni, ha esetleg valamilyen fertőzés jelei mutatkoznak, mivel többségük nagyon jól kezelhető, olyan gyógyszerekkel, amelyek a babára nézve nem jelentenek veszélyt. Fontos azonban, hogy szakorvos segítségét kérjék. Az öngyógyítás módszereivel, vény nélkül kapható szerekkel egyébként sem érdemes kísérletezni, de ez fokozottan igaz a várandósság időszakára.

A kismamáknak tartózkodniuk kell a strandolástól

Összességében a terheség alatt még jobban oda kell figyelni azokra a lehetőségekre, amelyek esetleg magukban hordozzák a fertőzés lehetőségét, különösen azoknak a kismamáknak, akik egyébként is fogékonyabbak az ilyen jellegű megbetegedésekre. Akármilyen tikkasztó a nyári kánikula, a várandós nőknek sajnos egyáltalán nem ajánlott a strandolás - hangsúlyozta dr. Komáromi-Fülöp Zoltán. Különösen a medencés, meleg gyógyvizes fürdők jelenthetnek fertőzésveszélyt, de a szabadvizek is kerülendőek. Természetesen az egyéb lehetőségekkel is érdemes számolni, többek között tartózkodni kell az irigálástól is.

A várandósság ideje alatt még jobban oda kell figyelni azokra a lehetőségekre, amelyek magukban hordozzák a fertőzés lehetőségét (Fotó: Lénárt Márton) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!