Közélet

2011.07.22. 18:33

Besokalltak a lakók attól, ami a vízen történt

– Mi keresnivalója van egy légszennyező, hangos, az élővíz minőségét veszélyeztető masinának a dombori üdülőtelepen? – tette fel a kérdést lapunkhoz eljutott levelében egy aggódó dombori üdülőtulajdonos.

TEOL/S.K.

A levelet a szekszárdi Zöldtárs Alapítvány továbbította szerkesztőségünknek, azzal, hogy a levélben foglaltakkal az alapítvány teljes egészében egyetért. A levél annak nyomán született, hogy lapunk beszámolt róla: a faddi képviselő-testület nemrég hozzájárult egy úgymond jetskis próbanap megrendezéséhez a fadd-dombori holtágon, miután az önkormányzathoz több megkeresés is érkezett a jetskik használatával, illetve jetski-pálya kialakításával kapcsolatban.

A levélíró úgy fogalmazott: nem gondolná, hogy ettől fog fellendülni a turizmus Domboriban. Kevesek hódolhatnak ennek a drága sportnak, de annál többeket zavarhat. Szerinte inkább riasztó, mint csábító ez a lehetőség. Ugyanis azt veszélyezteti, amiért az emberek túlnyomó része – gyerekkel, unokával – odajár, elérhető áron kikapcsolódást, hűsölést, pihenést keresve.

A levélíró szerint a jetskik „beleböfögnek-belehörögnek” a csendbe és a nyugalomba, közben a víz feletti  levegőt telepöfögik mérges gázokkal. Az olaj és üzemanyag belefolyhat a vízbe, hosszú időre tönkretéve annak minőségét.

Az üdülőtulajdonos úgy véli: az a korábban is felmerült érv, hogy a motorok levegőt kevernek a vízbe, és ezzel is hozzájárulnak a víz öntisztulásához, a hozzáértőknek több, mint nevetséges, szakmailag megalapozatlan védekezés.

A levélíró emlékeztet rá, hogy a fadd-dombori holtág vize évtizedes szisztematikus munka következtében vált megfelelő minőségűvé, ami korábban nem így volt. Úgy véli, el kell dönteni, mi a cél: az elmúlt évek eredményét egy drága hóbort és kedvelői számára feláldozni, vagy tovább fejleszteni ezt a szép és értékes természeti környezettel rendelkező üdülőtelepet.

Fülöp János polgármester a levélre reagálva elmondta: többféle vélemény létezik Domborival kapcsolatban, mindenkinek megfelelni nehezen lehet. Vannak, akik a csendet, a nyugalmat szeretik, és vannak, akik szerint valami újat kellene hozni, feldobni, pezsgőbbé tenni Dombori életét.

A jetski révén mindenesetre egy újabb vendégréteget lehetne megcélozni, ami akár a szállóvendég forgalmat is megnövelhetné. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta: egyelőre csak próbanapról van szó, amelynek tapasztalatai alapján lehet dönteni a továbbiakról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!