Közélet

2011.07.30. 09:01

Egyre nehezebb megtervezni a jövőt

Információk hiányában egyre nehezebben tudják a kis települések tervezni a jövőjüket. Nem tudják, mire érdemes pályázni és mire nem.

Ihárosi Ibolya

Gondozottak a településen az udvarok és a kertek, s a közmunkások révén a közterületek is. Barátságosak a Nagykónyi emberek.

Szolgáltatások területén jól ellátott a település, van majdnem minden, ami a kényelmes élethez kell. Van idősek otthona, védőnői szolgálat, még a fogorvosi ellátottság is biztosított. Nyolc osztályos iskola működik és az óvoda létszáma azt mutatja, hogy jövője is lehet az iskolának. A helyieken kívül ide járnak az értényi és a koppányszántói gyerekek is.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Negyven-negyvenöt kisgyerekről gondoskodnak a helyi óvodában. Lesz utánpótlás az iskolában, amely viszont egyre többe kerül a falunak
[/caption]
Egy nagy társulás részeként működnek, Tamási gesztorságával, de mint a polgármester elmondta, csak a szakmai irányítás terhét vették le róluk, anyagikban még többet kell hozzátenni az állami támogatás összegéhez. Már a 244 milliós költségvetés felét erre költik.

Ma még képesek a két intézmény fenntartására, de a kistelepülések jövője sok tekintetben bizonytalan - mondta Szabó Péter polgármester.

Példaként említette, hogy közel negyvenmillió forintért, pályázati támogatással sikerült felújítani a községházát. Ebben azonban még nincs benne a nyílászárók cseréje, de a folytatás tervezését le is állították. Úgy hírlik ugyanis, hogy a 2000 lélekszám alatti településeken megszűnik a hivatal. Csak hírlik, ugyanis nincs megbízható, pontosabban semmilyen tájékoztatás, ezért a települések nem  tudják tervezni a jövőt.

A vízelvetők kiépítésére viszont pályáznak. Ennek az első üteme kerül 70 millió forintba. Azt tervezték,  hogy a növénytermesztés mellett az állattenyésztésben is foglalkoztatnák a munkanélkülieket. Ehhez azonban sehonnan nem sikerült támogatást kapni.

Az induláshoz szükséges pénzt az önkrományzat semmiképp nem tudja kigazdálkodni, hiszen az idén 18 millió forint a működési hiányuk. A növénytermesztés azonban ma is folyik, 2 hektáron termelnek a községi konyhára.

Közel száz munkanélküli van a településen. Közülük 60-70-et kell rendszeresen foglalkoztatni. Ők azok, akik képzetlenségük, koruk, egészségi állapotuk miatt akkor sem tudnának visszatérni a munkarő-piacra, ha éppen lennének állások. A munkanélküliek között sajnos egyre több a fiatal, akinek már a szülei sem dolgoztak. A közmunkások között van együtt dolgozó nagymama és az unokája.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a nyolcórás foglalkoztatást lecsökkentették négy órára. Kérdésünkre azt válaszolta a polgármester, hogy biztosan lesznek, akiket nem tudnak 30 napra alkalmazni, tehát elveszítik a segélyüket. Nem teheti azonban meg a többiekkel, hogy olyanokat is alkalmaz a közmunkában akik nem is hajlandók dolgozni, mondta Szabó Péter polgármester.

Megbízhatóan működik a körjegyzőség hivatala

Tíz ügyintéző és Zemán Tünde körjegyző alkotja a hivatalt. A központi hivatal Nagykónyiban van, egy-egy kirendeltség van Újiregen és Nagyszokolyon. A körjegyző hétfőn, csütörtökön és pénteken Nagykónyiban, kedden Nagyszokolyon dolgozik, szerdán pedig Újiregen érhető el. Három év kellett ahhoz, hogy kialakuljon az ütőképes csapat.

Sok a fiatal, akik közül többen rendelkeznek anyakönyvi szakvizsgával, vannak mérlegképes könyvelők, két ügyintéző felsőfokú végzettségű. Jó az együttműködés a testületekkel. Rengeteg a feladat, sok a jogszabályi változás. A közel 2600 ember ügyes-bajos dolgai közt a legtöbb a szociális ügy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!