Közélet

2011.07.05. 10:09

Életforma a kempingezés

A kempingezésnek megvan a maga kellemes hangulata, amelynek eleme az otthon megszokott komfort részleges hiánya. Kétségtelenül vonzerejéhez tartozik olcsósága is, amely persze akkor adott, ha már megvan a család alapfelszerelése.

TEOL/Hargitai Éva

A kempingezés kétségtelenül a nyaralás olcsóbb formája. Elég ha azt vesszük, hogy míg egy négy tagú család számára egy bungalló, vagy apartman bérlése a Balatonnál főszezonban legalább 16-20 ezer forint egy éjszakára, addig a kempingben átlagosan csak 4-6 ezer forintot kell fizetniük. Akit a félnomád körülmények nem riasztanak, Tolna megyében is több helyütt élhet a lehetőséggel. Lehet kempingezni például Gunarasban, Tamásiban, Dunaföldváron, Szálkán és Fadd-Domboriban is, de felverhető a sátor Kisszékelyen is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kempingezés az otthoni komfort szinte teljes hiányával jár, de a legtöbb sátrazó számára pont ez benne a szép (képünk illusztráció)
[/caption]

Az elsősorban fürdőhelyekhez kapcsolódó kempingek többségében a forgalom csökkenéséről számoltak be az utóbbi években. A dunaföldvári kempinget általában átmeneti szállásként keresik, és főleg külföldi turisták. – A tapasztalatok szerint a város kínálta látványosságok megtekintéséhez elegendő számukra egy-két nap is – mondta Viczai János, a dunaföldvári idegenforgalmi zrt. vezérigazgatója. A strand is vonzó lehet a látogatók számára, de idén a hétvégék időjárása nem nagyon kedvezett a fürdőzni szándékozóknak. A kempingben egyébként sátorral, autóval egy kétgyermekes család számára 4100 forint a szállás, az árban az idegenforgalmi adó is benne van.

A kempingezés nem feltétlenül a pénztárca vastagságának függvénye, van akinél életforma - a szekszárdi Weekend kempingcikk kereskedésben tapasztaltak szerint. Ahhoz azonban, hogy a kempingek nyújtotta lehetőséggel élni tudjon a család, szüksége van legalább egy alap felszerelésre. Egy kisebb, négyszemélyes sátrat már 10 ezer forint alatt is be lehet szerezni, de ez tényleg csak alvásra alkalmas.

A hosszabb távon is kényelmes, nagyobb, előteres, hálófülkés minőségi sátrak ára már 30 ezer forint körül kezdődik. Fontos szempont a vízállóság is, olyan terméket érdemes választani, amely legalább 1500-2000 milliméter csapadékig állja a gyűrődést. Az alváshoz pokróc is elég lehet, de egyszerűbb megoldás a hálózsák, amit már 3500-4000 forint körül be lehet szerezni. Ez az ár a minőségi, időtálló termékekre vonatkozik, természetesen ennél kedvezőbb áru cikkek is akadnak, kérdés, meddig tartanak.

A hálózsák alá rövid távon megteszi egy strandmatrac is, komolyabb felszerelés a vendégágyként is alkalmazható matrac típus, amit mérettől függően 2-3 ezer forinttól be lehet szerezni. Fontos azonban a választásnál, hogy a matrac passzoljon a sátor méretéhez, mert ebből olykor adódhat probléma. Ezen felül tartozék lehet még a kempingasztal, kempingszék, érdemes beszerezni egy hűtőtáskát, egy gázfőzőt, és még hosszan lehet folytatni a sort.

Hazánkban megtűrik, máshol tiltják a vadkempingezést

A vadkempingezés itthon a természetvédelmi területeket kivéve – ahol tilos és büntetik – a megtűrt kategóriába tartozik. Ám figyelni kell arra, hogy mely területeken, mikor van tűzgyújtási tilalom. A környező országokban, mint Horvátország, vagy Ausztria, általában keményen bírságolnak vadkempingezésért. Előbbi országban el is vehetik a természetőrök a kempingfelszerelést, ami sokkal többe kerül általában, mint a körülbelül 50 kunás napidíj, ami átszámolva mintegy kétezer forintra jön ki. Ausztriában általában 8-10 euró a napidíj. A Párizstól mintegy 70 kilométerre fekvő fontainebleau-i erdőségben megtűrik, de nem kedvelik a vadkempingezőket. Az olaszorsági Valmassinoban pedig csak a három napos sziklamászó verseny idején tűrik meg őket. (rt)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!