2011.07.03. 08:12
Ennél kerekebb talán nem is lehet a kerek perec
Gondozónő az Idősek Klubjában, ahol tehát nem főz. Otthon viszont mindig és szinte mindent.
– Házi kakasból készített pörkölt, rántott hús, fasírozott, makaróni – sorolta Pintér Péterné azokat a kedvelt ételeket, melyek gyakran kerülnek a terített családi asztalra. – Szeretem ezeket elkészíteni, bár elég sok idő elmegy velük. Ez a nagy hátránya a főzésnek...
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pintér Péterné és a kemence
[/caption]
Regölynek van gasztronómiai nevezetessége, ami nem más, mint a pereckalács. Ennek receptjét és elkészítési módját gyakorlatilag az összes helybeli asszony ismeri. Pintér Péterné is hagyományos módon süti, de egy kicsit fel is javítja egy természetes adalékkal.
– Teszek bele tojást, sót, cukrot, tejet, élesztőt és persze lisztet és ezt az egészet összedolgozom. Jómagam mindig adok hozzá reszelt citromhéjat is, ezzel a sós ízt meglágyítom, sőt, nagyon enyhén édessé teszem. Egy óra kell a dagasztáshoz és annak, hogy megkeljen a tészta, utána már gyorsan megy a sütés.
A finomság mellé magyar borsos tejfölt szokás tálalni, ezzel elegyítve jön létre a jellegzetes és különleges ízhatás.
A regölyi pereckalács egyébként nem hagyományos, klasszikus formájú, hanem kerekded alakú. Azaz, kerek perec kijelenthető, hogy ez az étek valóban kerek perec.
TEOL/Sz.Á. Pintér Péterné és a kemence -->