Közélet

2011.07.15. 06:04

Falusias települést szeretnének

Igazi falusias faluként képzeli el Nagyszékelyt Várkonyi Zoltán polgármester. Ehhez szerinte az kell, hogy az ott élők felismerjék a helység adta lehetőségeket, és éljenek vele.

Hanol Erzsébet

– Nagyszékely egy kisgyermekes család számára ideális hely – vélekedik Ingerné Becker Mónika, aki négy hónapja hozta világra első gyermekét, Mátét. Úgy tűnik, ennek igazságában más fiatal párok sem kételkednek, hiszen sok kis településsel ellentétben Nagyszékely abban a szerencsés helyzetben van, hogy idén már négy pici született, és még három érkezését várják.

Az újdonsült anyuka szerint a falu előnye a békés környezet, de persze ez nem lenne elég a jövő tervezéshez, így az is fontos, hogy a településen van óvoda, és Mónika reményei szerint az alsó tagozatos iskola sem szűnik meg addigra, mire Máté odajár majd.

Várkonyi Zoltán polgármester szerint az önkormányzat elsődleges feladata, hogy megőrizze ezeket az intézményeket, tartoznak ezzel a jövőjüket Nagyszékelyben képzelő fiataloknak. Hely pedig bőven van az újabb beköltözők számára.

Várkonyi Zoltán szerint a lakosságszám növekedése lehet a fejlődés egyik legfontosabb lépcsőfoka. De ahhoz, hogy még többen jöjjenek folyamatosan tesznek a falu vonzóbbá tételéért. Nemrégiben ezért szépen felújítottak több, a településre jellemző sváb házat. Összesen 82 épület homlokzata nyerte vissza múlt század eleji jellegét.

Idén viszont egy vis maior pályázatot leszámítva megvalósítás előtt álló pályázata ugyan nincs az önkormányzatnak, a fejlesztéseket inkább a közmunkák révén oldják meg.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagyszékelyben jó gyereknek lenni. Az óvodában nyáron is van felügyelet, a kicsik megelégedésére sok a játék, és még az ebéd is finom Fotó: L. P.
[/caption]
Ezt azért tartja fontosnak Várkonyi Zoltán, mert így az önerőre szánt pénzt építészeti alapanyagok beszerzésére tudják fordítani, a közfoglalkoztatás pedig értékteremtő, értelmes munkává válik, hiszen kézzel fogható az eredménye.

Ugyanez igaz az önkormányzati földeken dolgozó közmunkásokra is, az általuk megtermelt javakat a falu konyháján tudják hasznosítani.

Ám ezzel a gazdálkodással példát is szeretne mutatni az önkormányzat. A polgármester szeretné ha Nagyszékely egy igazi falusias falu lenne, mindazokkal az értékekkel, amelyeket ehhez társítani lehet.

Ahogy Várkonyi Zoltán fogalmaz, falun luxus az élelmiszer megvásárlása, amikor sok minden a háztájiban is megteremne. Vagyis jó lenne, ha az itt élők ismét fontosnak tartanák az állattartást, a növénytermesztést, kertészkedést, hiszen ezzel a saját életüket tennék könnyebbé. Az emberekben ehhez megvan a kellő tudás, és a házaknál a szükséges melléképületek is rendelkezésre állnak.

Ám ez az elképzelés nem azt jelenti, hogy Nagyszékelyen elhanyagolnák a jelenkor vívmányait. A közművesítés szinte maradéktalanul megoldott, egyedül a csatornázásra nincs lehetőség.

A már meglévő értékekre fordítanak gondot

– Az elsődleges cél, hogy az óvoda és az alsó tagozatos iskola megmaradjon – mondja a jövőt illetően Várkonyi Zoltán polgármester. Valamint bízik benne, hogy az önkormányzat a későbbiekben is biztosítani tudja a szociális juttatásokat a falu idősei számára. Nagy beruházás ugyan nem szerepel a közel jövő tervei között, de azt mielőbb szeretnék megoldani, hogy minden utca szilárd útburkolatot kapjon, mert vannak olyan részek, ahova még mindig csak bajosan jutna be szükség esetén a mentőautó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!