Közélet

2011.07.31. 21:11

Fronthatás ellen, egészséges életmód

A környezet, így az időjárás számos jelensége is befolyással van az emberi szervezetre.

H. É.

Szinte mindenki érzi ezek hatásait, csak van, aki kevésbé, más pedig jobban. A leginkább befolyásoló időjárási tényezők a frontok. Hatásukat elsősorban azokra fejtik ki, akiknek valamilyen oknál fogva gyengébb a szervezetük, az immunrendszerük. Az idős embereket, különösen azokat, akik egy, vagy több krónikus betegségben szenvednek szintén jobban megviselik a frontok.

Általában el lehet mondani, hogy a melegfrontok jelentenek nagyobb veszélyt, és sajnos sok áldozatot is szednek – mondta dr. Varga Éva, a Balassa János megyei kórház krónikus belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa, geriater szakorvos.

Ennek oka, hogy elsősorban a szív- és érrendszerre gyakorolnak negatív hatást, így a betegek, akiknek ilyen jellegű problémáik vannak, nagyon érzékenyen reagálhatnak rájuk.

A melegfont érzékenységre utalhat, ha más egészségügyi problémához nem köthető, illetve különösebb okra nem vezethető vissza az étvágytalanság, gyengeség, nyugtalanság, a rossz alvás, akár kisebb balesetek is bekövetkezhetnek. A hidegfrontok elsősorban mozgásszervi problémákat, csont- és ízületi fájdalmakat válthatnak ki.

Ugyanakkor növelik a görcskészséget, így jelentkezhet hasi, vesegörcs, vagy anginás érgörcs is. Többségükben ezek nem vezetnek életveszélyes állapot kialakulásához, kivéve az anginás érgörcsöt, ami akár szívinfarktusba is torkollhat.

A megelőzés érdekében az általános erőnlét megtartása, illetve javítása a leghatásosabb módszer, így az egészséges táplálkozás, a bőséges folyadékfogyasztás és a rendszeres mozgás ajánlott. Amikor erre már nincs mód, nem lehet mást tenni, mint odafigyelni a tünetekre, gondoskodni a bőséges folyadék-utánpótlásról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!