Közélet

2011.07.21. 07:12

Gépfegyveres kommandósok szállták meg a Kövendi utcát

Ilyet még mi is ritkán látunk, hiába vagyunk csikágóiak – mondták a szekszárdi Kövendi Sándor utca lakói, akik akciófilmbe illő jeleneteknek voltak tanúi szerda reggel.

Rácz Tibor

– Kerítésért vannak benn. Állítólag nőket futattak külföldön – mondta a színes ruhában álldogáló asszony a  Kövendi Sándor utca környékén. Két fiatal férfivel beszélgetett a reggeli kommandós akcióról, amit a Terrorelhárítási Központ feketeruhásai hajtottak végre a megyeszékhely romák által sűrűn lakott területen.

– Nőket futtattak? Melyik országba vitték őket? – kérdem az asszonyt.
– Hát a rák tudja! – jön a válasz. Nem is ez érdekli igazán, szívesebben mesél a reggeli izgalmakról. – Három utcában hermetikus lezárás volt hajnalban, hogy ne lehessen bemenni az utcákba, meg onnan se ki.

Mindenhol kommandósok! A hangosbeszélőre ébredtünk, mondták, hogy gyűjjön ki a házból. Géppuska is volt a rendőröknél – meséli.

– Ártatlanok – szólt közbe az egyik férfi némi cinkos mosollyal a szája szegletében.
– Ilyet még mi is ritkán látunk, hiába vagyunk csikágóiak – tette hozzá nevetve az asszony. – Háromszor felszólították a lakókat, aztán berúgták az ajtót.

Hamarosan kiderült, nem azt, amelyik mögött a gyanúsítottak lapultak, hanem a szomszédét. Az épület ugyan közös, ám két különálló lakás van benne, amelyek két külön közből nyílnak.

– Aludtunk, mire fölriadtunk, a bátyám, meg a 18 éves öcsém már a ház előtt térdeltek, gépfegyvert fogtak rájuk. Kihurcolták őket a házból, közben meg a szomszéd kiabált, hogy ne oda menjenek, itt vagyok – mondta Farkas Márton.

Sietve hozzá is teszi, szerinte azért egy kommandós akciót olyan precízen kellene megszervezni, hogy nem a szomszédok ajtaját törik be, és nem az ártatlanokat húzzák végig a járdán.

– A bátyám kinyitotta volna az ajtót, de addigra már feltörték a kommandósok. Zúzódásaik keletkeztek, most elmentek látleletet vetetni, meg utánanéznek, hogy a sérelmeikre kérhetnek-e jogorvoslatot – meséli a férfi. Majd lemutat a földre: nézd, itt a törött kilincs.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kovács Jean-Pierre és Farkas Márton mutatják azt az ajtót, amit a kommandósok a szomszédoké helyett felfeszítettek Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
A beszélgetés közben egyre nőtt a kíváncsiskodók száma. Egy fiatal fiú így emlékezetett vissza a történtekre: – rendesen repkedni láttam a kommandósokat a kocsik mögött pisztolyokkal. Rengetegen voltak, vagy százötvenen. Ki akartam menni, de azt mondták, takarodjunk be.

Közben egy festett szőke nő nézett ki annak az épületnek ablakán, ahonnan elvitték a gyanúsítottakat. Napbarnított arcán a szemei sávjában világosabb volt a bőre, valószínűleg sokat hordta napszemüvegét az utóbbi időben. A házban többen is tartózkodtak, viszont nyilatkozni senki nem akart.

Kifelé menet még visszapillantottam a néhol sáros, esőáztatta, a szó átvitt értelmében is viharvert Kövendi Sándor utcára: négy Mercedes, egy Audi és egy számomra is ismeretlen márkájú terepjáró parkolt ott. Farkas Márton még megállt egy szóra. Sokan megriadtak az itt élők közül – mondta. – Azt hitték, a fekete ruhás, álarcos emberek fajgyűlölők, szkinhedek.

– Stokkot kapott több gyerek is – mondta egy a beszélgetést eddig a pontig csendesen szemlélő idős asszony. Feltehetőleg sokkot akart mondani...

Taferner Éva, a Terrorelhárítási központ sajtóreferense a kérdésre, hogy hogyan történhetett meg, hogy a szomszéd házba is betörtek a kommandósok szerda reggel, miközben a lánykereskedőket keresték, a tegnapi nap folyamán nem tudott tájékoztatást adni, későbbre ígért választ.


A bűnszervezet felszámolásának előzményei

A szerda hajnalban felszámolt, emberkereskedelemre és kerítésre szakosodott bűnszervezet tagjai és segítőik ellen már évek óta úgynevezett támadó jellegű felderítést folytattak a rendőrök, különböző eljárásokat indítottak ellenük.

A sértettek száma 10-15-nél is több lehet, de róluk éppen a védelmükben nem mondtak semmit a rendőrök. Információink szerint nem mindegyik működik együtt a rendőrséggel.

Molnár Gábor, a felderítési osztály vezetője annyit elárult, a tegnapi akcióban a német társhatósággal is együttműködött a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatósága. A bűnszervezet egyik tagja ugyanis ott van előzetes letartóztatásban.

A rendőrség később kiadott sajtóközleményében az is szerepel, hogy a hódmezővásárhelyi rendőrkapitányságon közigazgatási eljárás keretében keresett egy hódmezővásárhelyi nőt. Az eljárás során merült fel az információ, miszerint Szekszárdon több százezer forintért eladták, majd Németországban prostitúcióra kényszerítették.

A német hatóságok ellenőriztek egy bordélyházat, amelyben rajta kívül három magyar állampolgárságú sértettet is találtak.


A rendőrség által készített fotókat ide kattintva találja!

Az elfogás után tartott sajtótájékoztatón készült képekért ide kattintson!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!