Közélet

2011.07.06. 18:44

Halálos lehet egy rossz választás

A meleg, párás időjárást szereti a gomba, tudják ezt az alkalmi gyűjtők is.

TEOL/M.I.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A piacokon ellenőrzött gombát árulnak a kofák. Házalótól soha ne vegyünk, még akkor sem, ha szépnek, gusztusosnak látjuk (illusztráció)
[/caption]

Közülük többen is vannak, akiknek nyáron az egyik megélhetési forrást jelenti a gomba szedése, értékesítése, a bodza, a hárs, a különböző gyógyhatású növények gyűjtése, leadása.

Az állami erdészetnél egyelőre nem korlátozzák a szedhető mennyiséget, ám a bekerített vadasparkokban, a figyelmeztető táblákkal ellátott területekre tilos bemenni.

A vargánya a bükk- és a tölgyfás erdőt szereti, kilójáért a piacokon 2000-2500 forintot is elkérnek. De jó üzlet a csiperke, a róka- és a csirke-, vagy szegfűgomba is, bár ezek kilója csak ezer forint körüli kél el.

Az elmúlt napok nedves időjárása kedvezett a gombák szaporodásának. Vélhetően a hétvégén is sokan kirándulnak, és kötik össze a kellemest a hasznossal, azaz egy kis gombászással.

Persze gombát csak az szedjen, aki megfelelő jártassággal rendelkezik az ehető és mérges fajok megkülönböztetése terén. Az idén még nem kezeltek gombamérgezésben megbetegedett pácienst a megyei kórházban, múlt év őszén viszont igen.

Barta Lajos gombatoxikológus, bajai szakellenőr szerint – bár a főszezon májusban és ősszel van – a csapadékosabb napok után ilyenkor is lehet találni róka gombát, sötét trombitagombát, ízletes tőkegombát (ez tuskón terem), a tölgyes és bükkös erdőkben vargányát, szegfűgombát.

A felsorolt ehető fajták mellett azonban ott rejtőzik a súlyosan mérgező susulyka (nincs gallérja, csúcsos a teteje) és a gyilkos galóca is (bocskoros, lelógó gallérja van, fehérek a lemezei).

Barta Lajos elmondta, utoljára tíz éve volt Vaskúton nagyobb mérgezés, egy négy tagú család halt meg az általuk szedett gombából főzött paprikástól.

Szekszárdon szezonban a piacon szerdán és szombaton van kirendelt szakértő, őt nem csak az árusok, de a gyűjtők is felkereshetik. Régebben az ÁNTSZ-hez lehetett bevinni az erdei gombát, azonban ez a lehetőség már nem áll fenn.

Mit tartalmaz a gombavizsgálati igazolás?

Ez egy aznapra kiállított igazolás, melyen szerepel a gomba neve, mennyisége, az árus neve, címe, a szakellenőr vagy toxikológus neve. A kiadott engedélyt egy úgynevezett gombanaplóba is bevezetik, hogy adott esetben vissza lehessen azt keresni. Olyan eset is előfordult, amikor nem a gombával volt gond, hanem a falánk fogyasztóval, aki rosszul lett, mert sokat evett egyszerre. A szakellenőr bizonyította, hogy a piacon vett gomba ehető volt.

A piacokon ellenőrzött gombát árulnak a kofák. Házalótól soha ne vegyünk, még akkor sem, ha szépnek, gusztusosnak látjuk (illusztráció) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!