Közélet

2011.07.25. 19:21

Ítéletidő: sárlavina zúdult a falvakra - fotók

Tolna megyében épületeket, utcákat, utakat öntött el a sár és a víz, a hétvégi ítéletidő zavart okozott a vasúti közlekedésben. A hét további részére kevesebb esőt és több napsütést jósol a meteorológia.

Venter M. - Halász K.

A hétvégén elöntötte az eső Csibrákot. A víz befolyt három lakóházba, valamint az általános iskola és óvoda épületébe, ahol körülbelül 5 centiméter magasan áll az iszap és 10 centiméter magasan a víz. Jelenleg is zajlik a kármentesítés, szivattyúznak és takarítanak.

– A további feladatok meghatározásához egy építész statikai vizsgálatát fogják kérni – mondta Szűcs János polgármester.

Mint azt Boros Brigittától, Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferensétől megtudtuk, a nagy mennyiségű esővíz a tarra vágott domboldalról lezúdulva sárral, vízzel öntötte el vasárnap a falut. Hat felnőttet ideiglenesen, mintegy 1,5-2 órára, az ár levonultáig ki kellett menekíteni lakóhelyükről.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dúzs központjában gépi és kézi erővel próbálták eltakarítani hétfőn a hordalékot Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
A 6532. számú főút érintett szakasza csaknem fél órán át volt járhatatlan a lezúduló esővíz, illetve az időjárás következtében árokba borult személyautó műszaki mentésének idejére. A balesetben személyi sérülés nem történt, a gépjárművet a tűzoltók mentették ki szorult helyzetéből.
Nem csak Csibrákon okozott károkat a rendkívüli időjárás.

Dúzson a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék a környező területekről több száz köbméter hordalékkal árasztotta el a falut. A kurdi meteorológia állomás mérései alapján a csapadék mennyisége mintegy 60 milliméter, ami az átlagos havinak csaknem a négyszerese.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ifjabb Horváth Lászlót és telekszomszédait Dúzson ilyen látvány fogadta a vihar után Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
A vízelvezető árkok teljesen telítődtek, a közterületeket 30-40 centiméteres hordalék borítja. A rendkívüli csapadék hatására a lakott területek megközelítését szolgáló 053/2 helyrajzi számú önkormányzati közút 1300 méter hosszan károsodott, jelenleg közlekedésre teljesen alkalmatlan.

Hétfőn folyamatosan zajlott a takarítás, egy közmunkás és mintegy 20-25 önkéntes helyi lakos részvételével. A helyreállítás előzetesen becsült költsége mintegy 10 millió forint.

– A megyében komolyabb akadályok az elmúlt időszak csapadékos időjárása következtében legutóbb a 6532. számú Hőgyész-Dombóvár összekötőúton Dúzs és Csibrák településeken, valamint a 6313. számú Kölesd-Pincehely összekötő úton keletkeztek.

Korábbi esőzések következtében Szakcs, Koppányszántó és Értény települések környezetében pedig iszapelöntések vannak – tudtuk meg Fülöp Jánostól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna megyei üzemigazgatóságának üzemeltetés-fenntartási főmunkatársától.

Elmondta még, hogy a megye dombvidékein elvileg bárhol előfordulhat esőzések alkalmával vízátfolyás, vagy iszapelöntés. A mezőgazdasági művelés alatt álló területeken az ilyen esős időjárás alkalmával nagyobb mennyiségű víz gyűlhet össze és kerülhet az utakra iszapot hozva magával, ezért mindenkinek az óvatos közlekedést javasolja.
 
Akadályozta a vasúti közlekedést a vihar

A MÁV Kommunikációs Igazgatóságának hétfői tájékoztatása szerint kedd hajnalig autóbuszok szállították utasaikat a Budapest-Pécs vasútvonal Szakály-Hőgyész-Kurd közötti szakaszán. A vasutasok folyamatosan, nagy erőkkel dolgoztak a vasárnapi vihar okozta károk elhárításán.

Az ítéletidőben az említett szakaszon közel 300 méter hosszan a hömpölygő esővíz zúzott követ és nagy mennyiségű hordalékot, gallyat hordott a vasúti pályára. A kárelhárítás már vasárnap éjszaka elkezdődött, ezalatt Szakály-Hőgyész és Kurd között korlátozták a vonatközlekedést. A megnövekedett menetidő és az átszállások miatt az erre közlekedő vonatok 40-50 percet késtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!