Közélet

2011.07.04. 14:11

Nagy dolgok történtek a kicsi faluban - fotók!

Mozgalmasan telt a múlt szombat az üdülőfalu lakói és a szép számmal hazalátogató elszármazottak számára.

Varga L.

Keresztes László polgármester azt mondta, első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezték az aratóünnepet.

Csepregi Ferenc, a helyi kulturális egyesület elnöke, az ötlet gazdája vezetésével hét csapat indult az aratóversenyen, ami inkább ünnep, bemutató lett, és mindenki győztesnek érezhette magát.

A négykisszékelyi mellett, a pincehelyi, a tolnanémedi és az udvari csapat 2 kaszásból, 2 marokszedőből, egy-egy kötélterítőből, kötözőből és vízhordóból álló brigádja lépett a búzamezőre korhű öltözetben.

Vidáman, nótázva arattak, s a közel 200 érdeklődő is jól szórakozott. Az idősebbek nosztalgiával emlékezhettek a régi időkre, amikor még így takarították be a termést. A fiatalabbak megismerhették a nehéz paraszti munkát, mellyel egykor a család egész évi kenyerét biztosították.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Rajtra várnak az arató csapatok a kisszékelyi határban
[/caption]
Az akkori időkre jellemző ételek bemutatása és az aratásról mesélt történetek színesítették az eseményt. A mezőről hazavonulók aratódalokat énekeltek tangóharmonikás kísérettel.

– Ne hagyjuk veszni a múltat, mert a múlt nélkül eltévedünk a jelenben – ezt a gondolatot Csepregi Ferenc már az „iskolaavató” ünnepségen mondta. Leleplezték és felszentelték a Tolna megyében elsőként, 310 éve alapított iskola falába épített Mária szobrot, mely jelképezi, hogy az intézmény sokáig egyházi iskolaként működött.

Emléktábla hirdeti az utókornak, hogy itt korábban komoly oktatás folyt. Péti Imre az iskola legidősebb, még élő, kiváló tanulója leleplezte le a táblát, s 40 év után újra megszólalt az iskolacsengő.

– Az átalakított iskola újra elnyerheti régi funkcióját, de ehhez az kell, hogy ne csökkenjen a gyereklétszám. Évente mintegy harmincezerrel csökken az ország lakossága, ezt kell megállítani – emelte ki ünnepi beszédében dr. Puskás Imre, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke.

Hozzátette, örül a közösség összetartásának, az élni akarásnak, az otthon maradottak és az elszármazottak kötődésének, a jövőben vetett hitnek, mert a lejtőn csak így lehet megállni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!