Közélet

2011.07.14. 09:20

Senki sem érkezhet a tudtuk nélkül a városba

Rövidesen Paks nyolc pontján pásztázzák majd kamerák az utcákat. A meglévő berendezéseket korszerűbbre cserélik, négy csomópontban pedig új térfigyelőket helyeznek ki.

Vida Tünde

Nagyjából tíz éve telepítettek térfigyelő kamerákat a város több, szám szerint négy pontján. A rendszer elavult, egyes elemei már nem is működnek, javításukról azért nem gondoskodnak, mert lecserélik azokat.

Paks térfigyelő rendszerének korszerűsítése és bővítése már el is kezdődött. Dávid Ildikó sajtóreferens tájékoztatása szerint pillanatnyilag a Táncsics utcai körforgalomnál, a Kishegyi utca és Építők útja kereszteződésénél, a Kossuth utca főutcai csatlakozásánál valamint a Tolnai és Kölesdi út sarkánál működik térfigyelő.

Ezeket egytől-egyig korszerűbbre cserélik, illetve új megfigyelési pontokat építenek ki négy olyan területén a városnak, ahol a be- és kimenő forgalom zajlik. Kerül kamera a Deák-Rókus utca és 6-os út kereszteződésébe, a Kölesdi és elkerülő út metszéspontjába, a Fehérvári út Gyapa, azaz M6-os felöli végére, valamint a Kereszt utca főutcai csatlakozásához.

A tervekben háromféle eszköz szerepel: 360 fokban mozgatható, fix valamint rendszámfelismerő kamera. Utóbbi azonnal jelez, ha körözött gépjárművet észlel.

Dr. Kuti István rendőrkapitány arra számít, hogy a rendszer bővítése és korszerűsítése segítségükre lesz a bűncselekmények, szabálysértések tisztázásában. A kapitány szerint gyorsabb, hatékonyabb intézkedést tesz lehetővé a térfigyelő, ha a kamerák megfelelő helyeken, megfelelő minőségben dolgoznak. Ez az oka annak, hogy a minőség és nem a mennyiség elvét követve határoztak a fejlesztésről.

A négy most kijelölt pontra kamerapárokat telepítenek azért, hogy ne csak pásztázni tudják az utat, hanem rögzíthessék is a képeket. Dr. Kuti István aláhúzta, hogy fontos a megfelelő minőség ahhoz, hogy bizonyító erejű felvételek készüljenek.

A térfigyelők nagy segítséget jelentenek az utazóbűnözők mozgásának rekonstruálásában a rendőrség számára, ezért választottak olyan pontokat, ahol a be- és kimenő forgalmat tudják rögzíteni.

Az elmúlt három év viszonylag csendes volt, de idénre is jutott betöréssorozat, amely utazóbűnözők rovására írható. Márciusban, a városközpontban három boltba és egy családi házba hatoltak be. Az elkövetők előzetesben vannak, országosan 40-60 betörést írható a rovásukra.

Dr. Kuti István szerint, ha alkalmas a kamerarendszer, hamarabb jutottak volna az elkövetők nyomára, mint így. Ugyanez igaz a minap történt gépjárműlopásra, mondta hozzátéve, hogy az utóbbi időben tudván, hogy lecserélik, már nem javították meg a meghibásodott berendezéseket, amelyek egyébként is elég korszerűtlenek, így bizonyításra alkalmatlanok voltak.

Azt, hogy hol működnek kamerák várhatóan a város és a rendőrség honlapján is közzéteszik, mivel a személyiségi jogok védelme miatt ez elkerülhetetlen. Dr. Kuti Istvánnak ennek ellenére meggyőződése, hogy visszatartó erő a bűnözők számára, ha tudják, hogy a városba nem tudnak bejönni és onnan távozni úgy, hogy azt ne lássák.

A korszerűsítést az önkormányzat finanszírozza

A térfigyelő kamerarendszer korszerűsítését és bővítését az önkormányzat finanszírozza. A beruházás közel 18 millió forintba kerül, eredményeként várhatóan már ősztől korszerű rendszer pásztázza a város útjait, s rögzíti az ott történteket. A rendszer központját a Városi Rendőrkapitányságon építik ki. A projekt részeként megtervezik további nyolc helyszín megfigyelési pontjainak kiépítését. Ennek kivitelezésére jövőre várható. A munkálatokat a biztonságtechnikával foglalkozó, paksi területi képviselettel is rendelkező ERANDO Kft. végzi, tájékoztatott Dávid Ildikó sajtóreferens.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!