Közélet

2011.07.16. 16:10

Veszélyes lehet a sufniból előszedett szerkezet

Csaknem pontosan egy éve lépett hatályba az a törvény, mely lehetővé tette, hogy magánszemélyek évente 50 liter pálinkát főzethessenek saját fogyasztásra, adófizetés nélkül. A tapasztalat szerint a bérfőzetés ennek ellenére nem esett vissza jelentősen.

Mauthner Ilona

Kapós a gyümölcs, még a hullott sárgabarack kilójáért is 160-180 forintot fizetnek a cefrét gyűjtők. Hamarosan érik a szilva, a körte, és az érdeklődésből is látszik, a szabad pálinkafőzés zöld utat kapott. Mit is jelent a zöld út?

Tavaly jelentősen enyhítették a házi lepárlás szabályait, a hatóság immár gyakorlatilag csak a forgalomban végez ellenőrzést.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Agrárium kérdésére azt közölte, hogy a munkatársaik elsősorban a vendéglátóhelyeken, vásárokon és piacokon vizsgálták, történtek-e visszaélések az otthon főzött pálinkákkal.

Az országban ötezer ellenőrzést végeztek, ebből 584 jogsértést tártak fel, és összesen 3730 liter igazolatlan eredetű párlatot foglaltak le, és sok esetben bukkantak adminisztratív mulasztásokra is.

A Tolna megyei igazgatóság közelítőleg 350 ellenőrzést végzett, ebből 150 esetben tártak fel jogsértést, és összesen 91,5 liter igazolatlan eredetű alkoholt foglaltak le.

A megye egyik legnagyobb szeszfőzdéjét Wilhelm Ferenc irányítja Gyönkön. Szerinte sok ember tévedésben van, mert azt hiszik, hogy a szabad pálinkafőzés azt jelenti, hogy most elő lehet venni a sufniban elrejtett régi főzőket is minden bejelentés nélkül főzhetik a cefrét.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az ilyen házilag készített főzőket csak akkor lehet használni, ha a vámhivatal azt ellenőrizte. Tolna megyében az idén 55 272 liter, míg tavaly ugyanezen időszakban 57 238 liter pálinkát főzettek le a régi szabályok szerint.

A Pálinka Lovagrend tagjai úgy látják a pálinkafőzés felügyeletének legalább részleges fenntartása mindenképpen indokolt, hiszen olyan élelmiszer-előállításról van szó, melynek során veszélyes anyagok is keletkeznek. Egy alkalmatlan berendezés használatával, kellő szakértelem híján ez a fogyasztó italába is belekerülhet.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Népszerű töményital hazánkban a pálinka Fotó: Bevezetem.hu
[/caption]
A házi lepárlásból származó gyümölcspálinka nem juthat kereskedelmi forgalomba, viszont a falusi vendéglátásban szerepet kaphat. Ha valaki értékesíteni szeretné a pálinkáját, akkor a főzés előtt 3 nappal - történjen ez otthon, vagy a bérfőzdében - bejelentést kell tennie a vámhivatal felé, majd meg kell fizetni az adót (az 50 fokos pálinka adója literenként 1380,5 forint), illetve párlatjegyet kell igényelni.

Tolna megyében ilyen kérelem eddig nem volt. Egy esetben fordult elő, hogy az adómentesen kifőzetett pálinkát, zárjegy és engedély nélkül árulták a szekszárdi piacon.

Az általunk megkérdezett pálinkafőzdék tulajdonosai elmondták, a forgalmukban nagy visszaesést nem tapasztaltak, bár az igazi megmérettetés az idei szezon lesz.

Egy kutatóintézet célfelmérése szerint, a kistermelők többsége nem bajlódik az otthoni főzéssel, mert az ehhez szükséges berendezés ára 400 ezer és 1 millió forint között van, és többnyire a szakértelem is hiányzik.

Kiesés: ötmilliárddal kevesebb adó jött be

Az elmúlt hónapokban országosan 12 olyan tűzesethez vonultak ki a tűzoltók, ahol nem engedélyezett berendezéseken pálinkát főztek. Szakmai becslések szerint jelenleg az országban 500, legalább tízhektós feltöltést befogadni képes illegális főzőhely üzemel, és emellett közel 40 ezer kisméretű, házi lepárlásra alkalmas készüléket használnak.

A NAV adatai szerint tavaly a bérfőzött pálinka után a korábbi évek átlagát tekintve nyolcmilliárd forint bevétele származott a költségvetésnek a lakossági pálinkafőzésből. Tavaly mindössze 2,8 milliárd forint volt az ebből származó bevétel, melynek túlnyomó része még az első félévben - a magánfőzés bevezetése előtt - folyt be a költségvetésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!