Közélet

2011.08.02. 17:57

Halas

Minden bizonnyal a gyerekek és felnőttek körében is akadnak olyanok, akik már eljátszottak a gondolattal, hogy esetleg pecabotot ragadnak. Kérdés azonban, hol és hogyan próbálhatják ki ezt a sokak számára vonzó szabadidős tevékenységet, és mi kell ehhez?

TEOL/Hargitai Éva

Magyarországon a halászati-horgászati törvény szerint csak állami horgászjegy birtokában lehet pecázni - tájékoztatta lapunkat Gecse Lajos, a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (TOHOSZ) ügyvezető elnöke.

A gyerekek esetében egyszerűbb a helyzet. Ennek megszerzése 14 éves korig nem vizsgához kötött, az ifjak ingyen megkaphatják az állami horgászjegyet. Ez a törvény szerint feljogosítja őket arra, hogy naponta egy nemes és 5 kilogramm apróhalat tartsanak meg.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kezdő horgász felszerelést pár ezer forintból is ki lehet hozni. Elég egy könnyű spiccbot, és már lehet is keszegezni (Fotó: Lehoczky Péter)
[/caption]

Ennél azonban a legtöbb egyesületnél kicsit szigorúbbak a szabályok, és csak 3 kilogramm apróhal megtartását engedélyezik a gyerekeknek. Nekik még nem a „húshorgászat” a feladatuk, hanem a készségek, képességek, módszerek begyakorlása.

Részükre kedvezményes területi engedélyeket lehet vásárolni. A Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetségénél, a keselyűsi és szálkai horgászterületekre például a gyerekek számára díjmentes az állami horgászjegy, 80 forint a fogási napló és 500 forint az éves engedély.

A felnőtteknek már kicsit többet kell szánniuk a dologra. Első lépésként le kell tenniük az állami horgászvizsgát. A szükséges tananyagot több állami, és egyesületi kiadványban is összefoglalták, amely rendszerint a „Horgászati alapismeretek" címet viseli. A kötet a horgászatra vonatkozó szabályokat és az alapvető ismereteket foglalja össze.

Az állami horgászvizsga és a bizonyítvány díja együtt 1000 forint, de ezt csak sikeres vizsga esetén kell megfizetni. A jövendőbeli pecások egy tesztet töltenek ki, 80 százalékos eredmény esetén már végeztek is, 80 és 60 százalék között pedig szóban javíthatnak még. A sikeres vizsgát követően egy horgászegyesülethez kell csatlakozniuk, mivel ez is feltétele a felnőtt 1000 forintos állami horgászjegy kiváltásának.

Az állami horgászjegy birtokában, és a tagsági díj megfizetése után számtalan vízterületre válthat területi engedélyt a pecás. Ezek nélkül azonban csak úgy kóstolhat bele a horgászat hangulatába, ha van egy ismerőse, akit esetleg elkísér a tó-, vagy vízpartra, ücsörög mellette és figyeli, hogy mit csinál, esetleg, ha két boton egyszerre van kapás, be is segíthet.

A kezdő felszerelés ma már nem jelent olyan nagy kiadást. Akár 5000-10000 forintból is ki lehet hozni egy „alap csomagot". Használható botot már lehet kapni 3-4000 forintért, orsót 2500-3000 forintért, a zsinór, a horog, az úszó pár száz forintos kiadást jelent, a merítő és a haltartó szák 1000-2000 forint közötti áron elérhető.

Kezdetnek a gyerekek esetében a kisebb, könnyebben kezelhető halak horgászata az ajánlott. Ilyen a keszeg, a küsz, a kárász, a törpeharcsa. A felnőttek körében pedig a ponty a legkedveltebb hal. Ehhez alkalmazkodva a megyei horgász telepítések 80-85 százalékát ez a halfaj teszi ki.

A jó kapásra pedig adott az esély, hiszen Tolna megyében az utóbbi 4-5 évben évente több mint 100 millió forintot fordítottak az egyesületek haltelepítésekre. A megye 10-11 ezer horgásza pedig éves szinten 210-250 ezer kilogrammnyi halat fog ki összesen. Az egy fogási naplóra eső fogási átlag 32 kg, ami országosan a legjobb.

Már gyermekkorban kialakul a halfogás iránti érdeklődés

A horgászat iránti érdeklődés többnyire már gyermekkorban kialakul. Vagy azért kezdi el foglalkoztatni a téma az ifjakat, mert a környezetükben van horgász, vagy azért mert az iskolában, biológia órán foglalkoznak a vizek élővilágával. Ilyenkor sokat segít, ha van olyan pedagógus, aki el tudja irányítani a gyermeket a megfelelő klubfoglalkozásokra, vagy horgász egyesülethez. A megyei szövetség úgy is segíti az ifjúsági korosztályok érdeklődésének felkeltését, hogy már hat éve megrendezi a „SULI-KUPA” horgászversenyt, és verseny rendszerében az U14, U18 és U22 korosztályok részére megyei bajnokságot is szervez. Illetve segíti országos szereplésüket is.

A kezdő horgász felszerelést pár ezer forintból is ki lehet hozni. Elég egy könnyű spiccbot, és már lehet is keszegezni (Fotó: Lehoczky Péter) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!