Közélet

2011.08.16. 17:45

Nyáron is tovább csiszolták tudásukat

Harmadik alkalommal csiszolhatták és bővíthették tudásukat az ország számos pontjáról és a határainkon túlról érkezett fiatalok a Lotz János Nyári Diákegyetemen.

Vizin Balázs

A Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban zajlott egyhetes tehetséggondozó táborban számos elfoglaltság várta a középiskolás növendékeket.

A csoportvezetők irányításával 30 órás műhelymunka is színesítette a kínálatot. Ez azt jelentette, hogy a választható hét szekció közül – retorika, finn-magyar barátság, média, Japán, zongora, nyelvészet, kreatív írás – egyikkel közelebbről is megismerkedhettek.

A témakörökben tanultakat a vasárnapi táborzáró gálaműsoron egymás előtt is áttekintették, bemutatták. Elhangzott, hogy a finn-magyar szekcióban munkálkodók főként az országok iskolarendszereit vették górcső alá.

A különbségeket és a hasonlóságokat emelték ki. A kreatív írás csoporthoz azok a diákok csatlakoztak, akik előszeretettel forgatják a tollat. A táborban volt lehetőségük írói vénájuk bebizonyítására, hiszen verseket és novellákat is papírra vetettek, amelyeket a zárónapon tettek közzé.

A retorika iránt elkötelezettek szépen formált szavakkal szálltak versenybe vasárnap. A rögtönzött háziverseny témájául a szerelem szolgált. A közönség szerint a házigazda iskola ifjú tehetsége, Frank Evelyn érvelt a legmeggyőzőbben.

A Japán-szekció tagjai főleg a távol-keleti ország kultúráját vizsgálták. Ikebanákat és origamikat is készítettek, amelyek a gálaműsornak helyt adó dísztermet varázsolták esztétikusabbá. A média csoport résztvevői a televízió, a rádió, és a Tolnai Népújság jóvoltából az újságszerkesztés menetébe is belekóstolhattak.

Az ifjú szerkesztők a hét eseményeit egy internetes újság formájában örökítették meg. A gálaműsor a jutalmak átadásával zárult – mondta Lenczné Vrbovszki Judit szervező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!