Közélet

2011.09.14. 13:26

Egyre korszerűbb mentők futnak az utakon

Több új eszközzel gyarapodott a Paks és Környéke Mentéséért Közalapítvány a paksi önkormányzat, az atomerőmű és magánszemélyek felajánlásának köszönhetően. Tovább korszerűsödött a mentőautók felszereltsége javítván a betegellátást.

TEOL/Vida Tünde

Évről-évre korszerűsödik a paksi mentőállomás felszereltsége a Paks és Környéke Mentéséért Közalapítványon keresztül. Ahogy az elnevezés is utal rá, az szervezetet azért hozta létre a város önkormányzata, hogy ezen keresztül valósulhassanak meg a térségben élők ellátását célzó fejlesztések.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Feil József a Paks és Környéke Mentéséért Közalapítvány elnöke, aki maga is mentőtisztként dolgozik, az újonnan beszerzett eszközök egyikét mutatja (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Mint azt Feil József, az alapítvány elnöke, aki maga is mentőtisztként dolgozik, elmondta, idén 1,3 millió forintnyi értékkel gyarapodott a paksi mentőszolgálat, amelynek a folyamatos támogatás eredményeként kimagaslóan jó a felszereltsége. Ebben az évben motoros légúti leszívó készüléket, a legkorszerűbb – az amerikai hadseregnél is használatos – égési kötszert, oxigénpalack-tartó táskát és szülészeti ultrahang készüléket vásároltak a mentőautókba, illetve ugyanebből a keretből vezetéstechnikai tréningen vettek részt a gépjárművezetők.

Az újonnan vásároltak között van olyan eszköz, ami a napi munkát teszi gördülékenyebbé, s van olyan, ami a betegek ellátását javítja: például az ultrahang készülék használatával már a kórházba vezető úton is megbízható információkat kaphatnak a szülés előtt álló kismama és a baba állapotát illetően.

A közalapítvány létrehozása óta eltelt tizenkét év során tizenhat millió forintértékben vásároltak műszereket, finanszíroztak más, a betegellátás javítását célzó kezdeményezéseket, például továbbképzéseket. A mentőállomás informatikai fejlesztése is a közalapítványon keresztül valósulhatott meg, illetve támogatni tudták a dolgozók számára kötelezően előírt szakmai továbbképzést, számolt be Feil József.

Mint elmondta, olyan berendezésekkel gyarapodtak, amelyek nem tartoznak egy mentőautó alapfelszereltségéhez, vagy ha igen, a használatban lévőnél jobb minőségű, megbízhatóbb, a betegek jobb ellátását teszi lehetővé. A korábbi években így tettek szert például gerinchordágyra, végtagrögzítőre, de így került minden gépjárműre defibrillátor is.

Hasznos eszköz, de nem része a felszerelésnek például a fülhőmérő, amely az átlagos hőmérőkkel ellentétben 36 fokos testhőmérsékletet is mér. Egy-egy ilyen berendezés több tízezer forint, a közalapítvány közreműködése nélkül nem lenne használatban a Paks térségét ellátó mentőautókon.

Feil József azt mondta, tapasztalataik visszaigazolták korábbi beszerzési döntéseik helyességét, de erről győzték meg őket a betegektől visszaérkező jelzések is. A mentőtiszt azt is elmondta, hogy kollégáival a régi paksi járás területét látják el. A térségben van még egy mentőállomás, Dunaföldváron.

A dolgozók javaslatait is figyelembe veszik

Az eszközökre és a továbbképzésre Paks Város Önkormányzatának Humánpolitikai Bizottságához nyújtott be öt pályázatot a közalapítvány, ahol összesen 450 ezer forint támogatást nyertek. A Paksi Atomerőmű Zrt. – amely ugyancsak minden évben támogatja a szervezetet – 400 ezer forinttal járult hozzá a fejlesztéshez, az adó 1 százalékából felajánlott támogatásoknak köszönhetően pedig 450 ezer forint gyűlt össze a közalapítvány számláján.

Minden évben az alapítvány kuratóriuma dönt arról, hogy az adott évben a felszerelés bővítését vagy az elavult eszközök cseréjét célozzák meg. A döntésnél figyelembe veszik az ott dolgozók mindennapi gyakorlatán alapuló javaslatokat is, vázolta Feil József, a Paks és Környéke Mentéséért Közalapítvány elnöke. A cél, hogy a térségben élők minél magasabb színvonalon juthassanak hozzá ezen egészségügyi ellátáshoz.

Minden évben az alapítvány kuratóriuma dönt arról, hogy az adott évben a felszerelés bővítését vagy az elavult eszközök cseréjét célozzák meg. A döntésnél figyelembe veszik az ott dolgozók mindennapi gyakorlatán alapuló javaslatokat is, vázolta Feil József, a Paks és Környéke Mentéséért Közalapítvány elnöke. A cél, hogy a térségben élők minél magasabb színvonalon juthassanak hozzá ezen egészségügyi ellátáshoz. Feil József a Paks és Környéke Mentéséért Közalapítvány elnöke, aki maga is mentőtisztként dolgozik, az újonnan beszerzett eszközök egyikét mutatja (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!