Közélet

2011.10.14. 17:00

Az egész városban másról sem beszélnek...

A gazdasági nehézségek ellenére is egymást érik a fejlesztések Tolnán. Nemrég adták át a több mint 650 millió forintból felújított városközpontot. Jövőre a mözsi központra kerülhet sor.

TEOL/Steinbach Zsolt

A városban most mindenki a felújított Hősök teréről és a sétáló utcává átépített Árpád utcáról beszél. Igazi XXI. századi európai kisvárosi miliő. Így jellemzik ezt, a rendezési terven már kipipálható foltot, amit, ha az anyagiak rendelkezésre állnak, újabb kipipálható foltok, újabb fejlesztések követnek. Ezek egyike a mözsi városrész központja. Annak felújítását várhatóan 2012-ben elkezdhetik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A városházát és az előtte lévő teret felújították, az abból nyíló utcát sétáló utcává alakították. Az ünnepi avatót szeptember 22-én tartották (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Napirenden van a Holt-Duna-part rendezése, továbbá a kápolna környékének és a volt laktanya – jelenlegi gimnázium – térségének, még funkcióval nem bíró épületeinek rendbetétele is. A távolabbi tervek között szerepel a Szentháromság-szobor és a katolikus templom környékének csinosítása, a kettő közötti járdaszakasz díszburkolattal való ellátása.

A munkák ütemezése természetesen attól függ, hogy mire, hogyan lesz pénz. A most elvégzett 653 millió forintos felújításhoz 180 millió önerőre volt szükség. Miközben, ahogy az önkormányzatok többsége, úgy a tolnai is meglehetősen spórolósan kénytelen működni.

Éves szinten 2,2 milliárd forintból gazdálkodnak, aminek nagyrésze intézményfenntartásra, illetve a kötelező feladatok ellátására megy el. Az önkéntesen vállalt feladatok is pénzigényesek. Ezek közé tartozik a zeneiskola, az idősek otthonának fenntartása, továbbá a kulturális és a sport egyesületek támogatása. Kulturális egyesület 41, alapítvány 14, sportegyesület 13 működik a településen.

Ipari, kereskedelmi és egészségügyi fejlesztések terén most nem áll rosszul a város. Betelepült a Tesco, s további vállalkozások alakítottak ki telephelyeket a Fácánkertre vezető út mindkét oldalán. A felszámolt Karolina lenfonó üzem csarnokát egy autóalkatrész-gyártó cég, az Interplus Kft. vette birtokba, 130-150 embert foglalkoztatva. Működik az új egészségház is. Több körzeti orvos tette át oda a rendelőjét. A régi épületben magánrendelések vannak, odaköltöztek a védőnők, és ott maradt az éjszakai és hétvégi ügyelet.

A népességfogyás, a gyermekszám-csökkenés Tolnán is érzékelhető. Iskolabezárásról nincs szó, viszont azt ésszerű megoldásnak tartaná a városvezetés, ha létre jönne egy centrum, a Bartók utcai épület modernizálásával, és a felsőtagozat mindenhonnan odaköltözne. Az állami iskolák alsótagozatai továbbra is maradhatnának a Kossuth utcában, az Eötvös utcában és Mözsön.

Nyitott városháza a dédelgetett álma

Ahogy az új tér a közösségi rendezvények megtartásának méltó helyszínévé vált, úgy a városházát is szeretné a közösség, a városlakók számára nyitottá tenni a polgármester. A parkosított udvar kiváló háttere lehetne az esküvői fényképeknek, a rendbe hozott pincét egyesületek vehetnék birtokba, és a díszteremben koncerteket tarthatnának. Dr. Sümegi Zoltán szerint a testület támogatja a fejlesztési elképzeléseket, mindenki a város érdekeit tartja szem előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!