Közélet

2011.10.06. 11:53

Az önfoglalkoztatás elérése a cél

Hétfőtől Kaposvárra jár iskolába az a hét, hátrányos helyzetű alkalmazott, akiket most vettek fel az induló kisvejkei léüzembe. A cél, hogy idővel önfoglalkoztatókká váljanak.

Wessely Gábor

Hátrányos helyzetűek önfoglalkoztatóvá válása. Ez a szociális szövetkezetek célja. Tömeges munkahelyteremtésre hivatott hálózat kialakulásának tanúi vagyunk.

Az országban mintegy háromszáz, a Dél-Dunántúlon körülbelül hatvan szociális szövetkezet jött létre eddig. A kisvejkei tavaly decemberben alakult meg, elnöknek dr. Tóth Györgyöt választották.

Gyümölcsléüzem indítására pályáztak, s nyertek 41 millió forint támogatást. A pénznek csak a 15 százaléka fordítható gépbeszerzésre, a többi – a szociális szövetkezetek küldetésének megfelelően – képzésre, közösségformálásra, esetleges lelki gondozásra fordítandó.

Sok problémájuk van a munkába álló, hátrányos helyzetű embereknek. Gyermekeik felügyeletét, idős családtagjaik gondozását is át kell venni, amíg ők iskolába és dolgozni járnak.

Hét személyt vettek fel a 24 jelentkező közül a léüzem beindításához, Kisvejkéről és a környékbeli településekről. Október 10-től kezdik az elméleti felkészülést, Kaposváron. Az elnök arra is kitért, hogy a Somogy megyei Böhönyével együtt pályáztak, és onnan is hét személy érkezik a kaposvári képzésre.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A gyümölcsöt egyelőre csak tárolják és értékesítik Kisvejkén. Képünkön dr. Tóth György az új, szociális szövetkezet elnöke Fotó: Kiss Albert
[/caption]
Nem előzmények nélküli a kisvejkei léüzem-program. A 66 éves dr. Tóth György évtizedeken át az agrároktatásban tevékenykedett, 1990-2000-ig a lengyeli középiskola igazgatója volt. A környezettudatos szemléletformálás fontosságáról már 1974-ben tanulmányt írt. Bigott környezet- és természetvédőnek tartja magát, aki az ökológiai gazdálkodás bevezetésére a lengyeli iskolában is tett bíztató kísérleteket.

Maga is gazdálkodik, körülbelül 15 éve alapította meg tagtársaival a gyümölcstermelésre, tárolásra és értékesítésre szakosodott Danubia-Frucht Szövetkezetet. Az alap: mintegy ötszáz hektár gyümölcsös, Kisvejkén, Lengyelben és Závodon. Kisebb területeik Mucsfán, Aparhanton és Bonyhádon is vannak. Erre a már működő rendszerre épül a most induló Völgység Kincse Szociális Szövetkezet léüzeme.

További részletek a Tolnai Népújság október 7-i, pénteki számának 2. oldalán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!