Közélet

2011.10.28. 17:18

Beköszöntött a zsepiszezon

Ősszel nemcsak az iskolaépületek telnek meg ifjakkal, hanem a gyermekorvosi rendelők várótermei is. Ez ugyanis a szezonális, megfázásos megbetegedések időszaka is.

TEOL/Hargitai Éva

Fotó: BANCZIK ROBERT

– Az utóbbi hetekben egyre több gyermek fordul meg a rendelőben felső légúti problémák miatt – mondta dr. Simon Mária, bonyhádi gyermekorvos. Hozzátette az esetek többségét az évszakra jellemző módon, most is az egyszerű náthás megbetegedések teszik ki. Ezek hurutos köhögéssel, orrfolyással, enyhe lázzal járnak. A bajt általában vírusok okozzák, és tüneti kezeléssel, lázcsillapítóval, orrcseppel átvészelhető.

Ritkábban, de bakteriális fertőzések is előfordulnak. A Streptococcus pyogenes baktérium gyermekkorban az egyik leggyakoribb torokgyulladást kiváltó kórokozó. A fertőzés jellemző tünetei a vörös torok, a torokfájás és a magas láz. „Szerencsére” a betegség penicillin jellegű antibiotikumokkal gyorsan visszaszorítható. A fentebbiek mellett előfordulnak mostanában is hasmenéses megbetegedések, amelyeket általában vírus okoz, és amelyek lefolyása néhány napig tart. A fertőzés tünetei a hasmenés mellett a láz, és a végtagfájdalom.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egyre több gyermek fordul meg a rendelőkben felső légúti megbetegedéssel Képünk illusztráció
[/caption]

Dr. Simon Mária arra is felhívta a figyelmet, ha teljesen felvértezni nem is lehet a gyermeket a betegségek ellen, lehet tenni annak érdekében, hogy azok ne taglózzák le olyan könnyen. A megelőzés egyik alappillére az egészséges táplálkozás, ezen belül is az, hogy az ifjú egyen elegendő, lehetőleg szezonális gyümölcsöt és zöldséget. Ezek a legjobb vitamin források, de ha a gyermeket nem lehet rávenni a fogyasztásukra, vitamin készítményekkel is lehet próbálkozni.

A réteges öltözködés szintén fontos, hogy a csemete reggel induláskor se fázzon, de napközben is meg tudjon szabadulni néhány réteg öltözéktől, ha a hőmérsékletemelkedés azt kívánja. Fontos az is lehetőleg sok időt töltsön szabad levegőn a gyermek, mozgással. Végül, de nem utolsó sorban a pihenés sem elhanyagolható tényező, hiszen a fáradt szervezetet könnyebben letaglózzák a kórokozók. Úgyhogy még, ha az némi ellenállást is vált ki, érdemes mindig időben ágyba terelni a család ifjabb tagjait.

Persze azoknak a gyerekeknek, akiknek valamilyen oknál, akár krónikus betegségnél fogva gyengébb az immunrendszerük, többet betegeskednek, egy kis plusz védelemre is szükségük lehet. Ez jelenthet különféle vény nélkül kapható immunerősítő készítményeket, például probiotikumokat, amelyek a bélflórán keresztül erősítik a szervezet védekező képességét, vagy olyan készítményt, amely speciálisan a baktériumok ellen ható immunterápiára alkalmasak. Már elkezdődött az influenza elleni védőoltások szezonja is, egyre több szülő kéri is a vakcinát gyermeke számára.

A láz a szervezet természetes védelmi reakciója

Ha a gyermek megfázott otthon is meg lehet próbálni néhány egyszerűbb gyógymódot. Alapvető, és talán nem is gondolnánk milyen áldásos hatást tud kifejteni a jó meleg citromos tea. A mai szülők gyermekkorukban még gőzölhettek, ha száraz köhögés gyötörte őket, ma viszont már inkább fiziológiás sóoldatot és inhalátorokat használnak erre a célra. Szerencsére, hiszen ez nem olyan veszélyes, mint egy forró vizes bödön fölé hajolni, és nem is olyan kellemetlen. A meleg gőz aktiválja a tüdőben a csillóssejtek mozgását, amelyek a letapadt nyákot kifelé kezdik el terelgetni.

Dr. Simon Mária kiemelte, lázcsillapításra nincsen szükség, amíg a gyermek testének hőmérséklete nem éri el a 38 fokot. A láz ugyanis a szervezet természetes védelmi reakciója, amely segíti a kórokozók legyőzését. Ha a testhőmérséklet eléri a 38 fokot, már be kell vetni valamilyen lázcsillapító készítményt. Természetesen ma már számos vény nélkül kapható tüneti kezelésre kiválóan alkalmas készítményt lehet kapni a patikákban is.

Dr. Simon Mária kiemelte, lázcsillapításra nincsen szükség, amíg a gyermek testének hőmérséklete nem éri el a 38 fokot. A láz ugyanis a szervezet természetes védelmi reakciója, amely segíti a kórokozók legyőzését. Ha a testhőmérséklet eléri a 38 fokot, már be kell vetni valamilyen lázcsillapító készítményt. Természetesen ma már számos vény nélkül kapható tüneti kezelésre kiválóan alkalmas készítményt lehet kapni a patikákban is.

Egyre több gyermek fordul meg a rendelőkben felső légúti megbetegedéssel Képünk illusztráció -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!