Közélet

2011.10.12. 17:25

Ebből a faluból nem menekülnek el a fiatalok

Az új óvoda az egyik záloga annak, hogy a település helyben tartsa a fiatalokat. Emellett Kaposszekcsőn van munkalehetőség, illetve a vasúti hálózat lehetővé teszi az ingázást.

TEOL/Rácz Tibor

Az utóbbi egy évben szinten minden az új óvoda építése körül forgott Kaposszekcsőn. Több mint hetvenen vállalták a falubeliek közül, hogy társadalmi munkával segítik a fejlődést is jelképező építkezést, a bontástól a tereprendezésen át az utolsó simításokig. A több, mint száz éves, beázott falú, már-már életveszélyes épület helyén egy európai uniós pályázati támogatásnak köszönhetően a kor és természetesen a szülők elvárásainak megfelelő óvoda áll a falu központjában.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Csendespihenő a kor elvárásainak megfelelő új óvodában, ahol már a dohos, felázott falak nem zavarják a kicsik álmát (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

A mintegy 130 millió forintból megvalósuló beruházás során egy közel 500 négyzetméteres földszintes épület készült, amelynek egy 115 négyzetméteres hasznos alapterületű tetőtér is a része, ahol a dadák és az óvónők szobái, öltözői és mosdói, valamint raktár-, mosó-, és szárítóhelyiségek kaptak helyet. Az új óvodában két csoportszoba, egy egyéni foglalkoztató helyiség, orvosi szoba, tornaszoba, étkező és melegítőkonyha is van.

A helytakarékosságot és a gyakorlati szempontokat figyelembe véve a tornaszobát és az étkezőt egymásba nyitható módon alakították ki, így egy közel 120 négyzetméteres közösségi tér is létrehozható rendezvények megtartására.

Az épületet már birtokba vették a gyerekek, gyönyörű termekben, tornaszobában foglakoznak velük az óvónők. Csapó Gyuláné polgármester szerint az intézményrendszer színvonalas működtetése az egyik megtartó erejét jelenti a községnek. Éppen ezért tartja fontosnak, hogy a nevelési-oktatási intézmények a lehető legmagasabb nívót tudják nyújtani.

– Terveink szerint a következő lépés az iskola fejlesztése lesz – mondta a polgármester. – A sportpályát akarjuk műfüves burkolattal ellátni, az udvart pedig térkövessel. Amellett a fiatal, tizenéves korosztálynak szeretnénk egy olyan közösségi teret, klubot kialakítani, ahol kultúráltan szórakozhatnak, közösséggé kovácsolódhatnak. Nem titkolt szándékunk ezzel, hogy a fiatalok, akik a településen laknak, az évek során erős, lokálpatrióta társasággá váljanak, akik többsége majd remélhetőleg a faluban marad, itt keresi majd a boldogulást, és tesznek azért, hogy a település továbbra is egy élhető, fejlett falu maradjon.

Csapó Gyuláné hozzátette azt is, hogy Kaposszekcsőn a munkanélküliségi mutató alacsonyabb, mint a dombóvári kistérség településein, ennek egyik oka, hogy a faluban megáll a vonat. Ez ugyanis lehetőséget teremtett, teremt arra, hogy az emberek eljárjanak tanulni, dolgozni.

Helyben és a környéken is találnak munkahelyet

Csapó Gyuláné szerint amellett, hogy a Dombóvár és Kaposszekcső határában fekvő ipari park cégei is felszívják a munkaerőt, a helyi kisvállalkozások is igyekeznek az ott élőknek munkahelyet teremteni. Az októberben elkezdődött, az állam által támogatott Start közmunka programban szinte alig vesznek részt férfiak, a foglalkoztatottak nagy része nő. Fontos, hogy a településen a gyermekek száma nem csökken, a fiatalok nem vándorolnak el a faluból, sőt, egyre többen költöznek Kaposszekcsőre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!