Közélet

2011.10.13. 18:50

Én csak szellőztetni jöttem - kifogások népszámlálás idején

Lassan félidőnél tart a népszámlálás. Az érintettek többsége segítőkész az otthonukat felkereső biztosokkal, van azonban egy réteg, akik bizalmatlanok. Nekik az interneten való kitöltést ajánlják a szakemberek.

TEOL

Az október 13-i állapot szerint Tolna megyében az internetes kitöltés 10 – Pakson 20, Szekszárdon 17, a többi város ennél alacsonyabb – százalékon áll. Az országos átlag egyébként 13 százalék, tájékoztatta hírportálunkat Pintérné Grósz Dojna, Tolna megye népszámlálási felelőse.

Az interjús kérdőív kitöltését, amikor a kérdezőbiztosok keresik fel a lakásokat, az érintettek 26 százaléka adta le, az országos átlag ennél gyengébb, 20 százalék.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A többség együttműködik a számlálóbiztosokkal, de aki bizalmatlan, az holnapig még interneten is kitöltheti az adatlapot. Képünk illusztráció
[/caption]
Tolna megyében egyébként 950 összeíró és mintegy 150 felülvizsgáló vállalta a lebonyolítást. Köztük vannak idősebb, rutinosabb összeírok és fiatalok, diákok is.

Néhányan elmondták, hogy az emberek többsége megértő és segítőkész, velük a munka gyors és egyszerű. De mint az élet minden területén, itt is találkoztak olyanokkal akik azt firtatták, miért van erre szükség, kinek, mi köze az ő adataikhoz, és különböző hárítást találtak ki, hogy ne kelljen a kérdésekre válaszolni. 

Például most éppen nem megfelelő az időpont, és az illető sokadszorra is erre hivatkozik. A másik gyakori verzió: ő nem is lakik itt, csak szellőztetni jött a lakást, noha látszik, hogy kisgyermekével együtt be van oda rendezkedve.

Bár szívesen osztjuk meg életünk legapróbb részleteit is a közösségi oldalakon, és a népszámlálási kérdőíven szinte nem is szerepel olyan kérdés, amelyikre valamelyik hivatalban ne tudnák a választ, mégis sokan tolakodásnak, ügyeikben való vájkálásnak érzik...

A teljes cikket elolvashatja a Tolnai Népújság október 14-ei, pénteki számában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!