Közélet

2011.10.27. 11:53

Kanada odacsapott Junónál

Címkék#Szekszárd

A történelem eddigi legnagyobb hadműveletéről tartott előadást tegnap Szekszárdon, a Wosinsky Mór Múzeumban Bene Krisztián.

TEOL/Sz.Á.

A PTE BTK Romanisztikai Intézet francia tanszékének adjunktusa kevéssé ismert részleteket osztott meg a közönséggel, különös tekintettel a kanadai csapatokra. Az 1944. június 6-án megindított invázióban közel hárommillió szövetséges katona készült arra, hogy megmérkőzzön a náci Németország Normandiába vezényelt csapataival.

A terv öt helyen irányzott elő partraszállást, ezek egyike volt a Juno hídfő. Ennek elfoglalását kapta feladatul a 3. kanadai gyalogos hadosztály. Jóllehet ennek az észak-amerikai államnak a II. világháborús szerepét sok kutató enyhén szólva nem értékeli túl, ezzel együtt is tény: június 6-án nem az angolok, nem az amerikaiak, hanem a kanadaiak voltak képesek a legjelentősebb előrenyomulásra.

Figyelemre méltó, hogy két évvel korábban, 1942-ben a mintegy főpróbának szánt Dieppe-i partraszálláskor zömmel ugyancsak kanadai csapatok törtek maguknak utat francia földön, már amíg tudtak - hiszen ez a hadművelet súlyos kudarccal zárult. Ám a tanulságok levonása után az 1944-es „premier” már eredményre, távlatilag Nyugat-Európa felszabadításához vezetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!