Közélet

2011.10.10. 08:52

Minden második veszélyesnek számít

Játszótereket ellenőrzött a fogyasztóvédelmi hatóság. Tolna megyében a vizsgált játszóterek felében akadt valamilyen probléma.

Venter Marianna

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) idén tavasszal hirdette meg a játszóterek ellenőrzését. Az szeretnék elérni, hogy játék közben a gyermekek ne szenvedhessenek károsodást, a játszótereken ne történhessenek balesetek.

A hatósági ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy a kereskedelmi forgalomban árusított játszótéri eszközök forgalmazási, valamint a közterületi játszótereken található, már telepített játszótéri eszközök üzemeltetési körülményei megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak.

Mint azt Foltin Gyula, a Tolna Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője elmondta: az ellenőrzés tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy a közterületi játszótéri eszközök megfelelő üzemeltetése az önkormányzatok jelen helyzetében a megoldandó feladatok között inkább háttérbe szorul.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Képünk: Illusztráció
[/caption]
Egyes játszótereken megtalálhatóak még a harminc-negyven évvel ezelőtt, társadalmi munkában telepített játszótéri eszközök is. Ezeknek az eszközöknek megfelelőségi tanúsítványa nincs, és természetesen a vonatkozó szabványhoz semmi közük.

A biztonságosság, felelősség, valamint az értékmegőrzés szempontjából törekedni kellene a jogszabályi előírások betartására. Adott esetben egy kártérítési ügy sokkal nagyobb pénzügyi és lelki terhet róhat a felelősökre.

A fogyasztóvédelmi hatóság célja jelen vizsgálattal nem a tulajdonosok, üzemeltetők eljárás alá vonása, sokkal inkább a figyelemfelhívás, a prevenció volt.

További részletek a Tolnai Népújság október 10-i számának 4. oldalán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!