Közélet

2011.10.13. 20:10

Süli: önként soha nem hagytam volna el az atomerőművet

Süli János nélkül kezdi a jövő szerdai napot a Paksi Atomerőmű. Harmincegy év után. A Magyar Villamos Művek Csoport (MVM) szűkszavú közleményben tájékoztatta a dolgozókat a tényről.

Lengyel János

Csütörtökön érkezett a hivatalos hír, amelyről már napok óta beszéltek: Süli János, a Paksi Atomerőmű Zrt. volt vezérigazgatója, majd vezérigazgató-helyettese távozik a társaságtól. Nem a saját akaratából.

A hivatalos indoklás szerint " a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatósága döntött Süli János eddigi vezérigazgató-helyettes felmentéséről.

Baji Csaba, az MVM csoport elnök-vezérigazgatója, a Paksi Atomerűmű Zrt. igazgatóságának elnöke, az MVM csoport érdekeinek figyelembevételével Süli Jánosnak más fontos szakmai feladatot ajánlott fel, hogy új pozícióban segítse a társaság-csoport fejlődését.

A paksi atomerőmű eddigi vezérigazgató-helyettese az új szakmai megbízatást nem fogadta el, és úgy döntött,  távozik a társaságcsoporttól."

Természetesen megkérdeztük Süli Jánost is távozásának körülményeiről, aki a következőket mondta: - Az MVM elnök-vezérigazgatója hétfőn rendelt magához. A  megbeszélésünkön azt mondta: nem maradhatok Pakson az atomerőműben. Az előzetes információk arról szóltak, hogy a cégcsoportnál sincs helyem.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Süli János volt vezérigazgatónak az atomerőmű volt az élete, most azt mondja, van élet az atomerőmű után is
[/caption]
Baji Csaba azt ajánlotta, hogy az MVM keretében, az egyik vezérigazgató-helyettes beosztottjaként legalább 2 évre menjek külföldre, és tanulmányozzam az új atomerőművek építését. Amennyiben ennyi idő alatt újra sikerül felépíteni önmagam, akkor van esély, hogy esetleg vissza tudok térni. Erre nemet mondtam.

Ott voltam az atomerőmű építésénél, majd az üzemeltetésben végigjártam minden lépcsőfokot, soha, egyetlen beosztást sem kértem magamnak. Önként soha nem hagytam volna el Paksot.

Baji Csaba többször is hangsúlyozta: amennyiben a javaslatát nem fogadom el, akkor távoznom kell. Élnek a törvény adta jogukkal, és indoklás nélkül felmondanak. Ezzel a tudattal jöttem el a megbeszélésről.

A felmondó levelemet szerdán 18 órakor vettem át, amelynek tárgya: munkáltatói rendes felmondás. Ez azt jelenti, hogy az utolsó munkanapom október 18-án lesz, majd jogilag a 3 hónap felmondási idővel, január 18-i hatállyal megszünteti az 1985. november 1-jétől fennálló határozatlan idejű munkaviszonyomat az atomerőmű zrt. igazgatósága 94/2011. (X. 11.) számú határozatában.

Süli János 2009. márciusától 2010 szeptemberéig a Paksi Atomerőmű Zrt vezérigazgatója volt, amely 2010-ben minden korábbi teljesítményét túlszárnyalta. Süli kinevezése annak idején rendhagyónak számított. A közismerten és vállaltan jobboldali nézeteket valló szakembert az MSZP-kormány működése alatt nevezték ki, úgy, hogy informálisan egyeztettek a Fidesz meghatározó személyiségeivel is.
 
Előző írásainkért, melyekben Süli Jánosról írtunk, ide kattintson!

Lengyel János Süli János volt vezérigazgatónak az atomerőmű volt az élete, most azt mondja, van élet az atomerőmű után is -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!