Közélet

2012.02.12. 06:23

Varrjon velünk foltot - 3.

Aki rászánja magát, csodát alkothat. A patchwork, másnéven foltvarrás, népszerű, hasznos, és csodálatos foglalatosság. A foltvarrás rejtelmeibe Acélosné Solymár Magdolna, foltvarró céhmester vezeti be olvasóinkat.

TEOL/V.M.

A múlt alkalommal a Budapesti Aranykéz Foltvarró Csoport „Nagymama zászlója" című gyönyörű munkáját mutattam be. De kis fantáziával mi is alkothatunk ilyent, vagy hasonlót. Elkészült a mi Nagymama virágoskertje motívumunk is, összevarrtuk a 7 hatszöget. Hogyan tovább?

Hogy igazi virágoskertünk legyen, varrhatunk további virágokat, ezek legyenek különböző színűek, hogy azokat összevarrva jól elkülönüljenek egymástól – 1. sz. ábra. Ebben az esetben a kartonpapírt csak abból a darabból vesszük ki, amelyet már másik hatszögekkel körbevarrtunk. Így ezeket a sablonokat többször is felhasználhatjuk.

Ha elértük azt a nagyságot, vagyis annyi virágot varrtunk már egymáshoz, hogy megvan a végleges méretünk, akkor az egész munkát kivasaljuk úgy, hogy a széleken a behajtás akkor se forduljon ki, ha kiszedtük a fércet és a kartont. Majd következik a három réteg, vagyis a foltvarró „szendvics” összerakása. De ne szaladjunk előre, ez egy későbbi lecke.

Varrhatunk egyesével is virágokat, akkor kivasalás, férc és karton kiszedés után egy egyszínű négyzet közepére applikálhatjuk – 2. sz. ábra, így készítve blokkokat. Varrhatjuk akár kézzel, apró, láthatatlan öltésekkel, akár géppel. Vigyázzunk, hogy az alapnégyzet színe ne egyezzen meg a középső hatszög színével, mert akkor a virágnak koszorú hatása lesz,  úgy néz ki, mintha lyukas lenne a közepe – 3. sz. ábra.
Ha mintás anyagot használunk, a virágokon belül mintarendszereket hozhatunk létre.

Pl. csíkos, bordűrös anyag használatánál izgalmas felületeket kapunk. Ekkor vigyázzunk a szabásnál, érdemes a sablonon bejelölni a mintás részt – 4. sz. ábra.
Angol papírtechnika segítségével más formákat is varrhatunk, a lényeg, hogy pontosan, mint a csempék, illeszkedjenek egymáshoz. Pl. Shell kagyló, rombusz, cserép, almacsutka stb. 
Dolányi Anna:  Hasznos könyv foltvarróknak című könyvében számtalan példát találunk.
Akinek kérdése van, az [email protected] e-mail címre írhat üzenetet.

Címkék#Foltvarrás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!